Kuchařka

Internetová kuchařka

Jihočeský hubník

Jihočeský hubník Ingredience
10 brambor, 2 hrsti sušených hub, 1 velká cibule, 1 lžíce tuku, sůl, pepř, kmín, zelená petrže l, 2½ dl mléka, 3 vejce, málo, tuk a strouhanka na vymazání pekáčku

Příprava
Brambory uvaříme ve slupce, teplé je oloupeme a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne). Houby namočíme do vody a necháme nabobtnat. Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme, osmahnene ji na tuku dozlatova, přidáme k ní namočené houby, osolíme, opepříme a okmínujeme a krátce podusíme (až se voda odpaří). Studené brambory nakrájíme na plátky. Pekáček nebo zapékací misku vymastíme (nejlépe sádlem), vysypeme strouhankou a dno vyložíme plátky brambor. Na ně dáme vrstvu podušených hub, překryjeme nakrájenými bramborami a postup opakujeme. Vrchní vrstvu budou tvořit brambory. Povrch poklademe plátky másla a dáme péci do trouby. Vejce rozšleháme v mléce, mírně osolíme, vlijeme je na horké brambory a pečeme ještě asi 30 minut, až brambory zezlátnou. Podáváme se zeleninovým salátem, zelím apod.