Kuchařka

Internetová kuchařka

Jihočeská lepenice

Ingredience
1 kg brambor, 1 šálek horkého mléka, sůl, drcený kmín, 4 lžíce sádla, 2 cibule, 500 g kysaného zelí, cukr

Příprava
Oloupané a omyté brambory rozkrájíme, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a uvaříme doměkka. Pak vodu slijeme, brambory zalijeme horkým mlékem, rozšťoucháme a umícháme na hladkou kaši. Kysané syrové zelí překrájíme (můžeme ho trochu propláchnout, pokud je příliš kyselé), třetinu odebereme a zbytek podusíme na jedné cibulce, kterou jsme si nasekali nadrobno a osmahli na kousku sádla. Zelí ochutíme solí, kmínem, případně trochou cukru, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Dušené zelí vmícháme do bramborové kaše, přidáme i odložené syrové zelí a povrch posypeme dozlatova osmaženými cibulovými prstýnky. Lepenici podáváme s klobásou, uzeným masem, jitrnicí nebo prejtem.