Kuchařka

Internetová kuchařka

Jemný dort s kávovou šlehačkou

Jemný dort s kávovou šlehačkou Ingredience
100 g másla, 8 vajec, 250 g moučkového cukru, špetka soli, 150 g hladké mouky i[Na náplň a zdobení] 6 lžíc koňaku, ¾ litru šlehačky, 40 g moučkového cukru, 3 lžíce instatntní kávy, 50 g mandlových lístků, 12 zrnek kávy

Příprava
Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Vejce, cukr, sůl šlehejte v horké vodní lázni, až do zhoustnutí. Přendejte do studené vodní lázně a šlehejte do vychladnutí. Pak vmíchejte mouku a nakonec rozpuštěné máslo. Těsto vlijte do dortové formy (průměr 26 cm), upečte korpus, nechte vychladnout a vyjměte z formy. Korpus podélně rozřízněte a pokapejte koňakem. Ze šlehačky, moučkového cukru a kávy ušlehejte tuhou kávovou šlehačku, část si dejte stranou a použijte na zdobení. Dort naplňte kávovou šlehačkou, potřete po stranách a ozdobte. Posypte mandlovými lístky a dozdobte kávovými zrnky.

Poznámky
Dno formy vytřete tukem a poprašte hrubou moukou, dort půjde lépe vyjmout. Mandlové lístečky pražte bez tuku, aby neztmavly, jsou tak hezčí a aromatičtější. i[Pečení]: při teplotě 175°C