Jehněčí kýta s nádivkou a dušenou mrkví

Sdílejte s přáteli

Jehněčí kýta s nádivkou a dušenou mrkví

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 20 min Čas vaření 80 min Celkový čas 1 hod 40 min Porce: 4

Ingredience

Pro dušenou mrkev

Pokyny

  1. Jehněčí kýtu očistíme a osušíme. Ze všech stran ji dobře osolíme a opepříme. Na vnitřní straně ji potřeme navíc i hořčicí.

  2. Nádivka

    Housku namočíme v mléce a necháme změknout. Vymačkáme a smícháme v misce spolu se žloutkem, citronovou kůrou, solí, pepřem a tymiánem.

  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

  4. Jehněčí kýtu naplníme nádivkou, pevně srolujeme a svážeme kuchařským provázkem do úhledné pečeně. V pekáči rozehřejeme olej, přidáme  pečeni a zprudka ji opečeme ze všech stran dohněda. Dáme ji stranou do tepla.

  5. Do pekáče přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Zalijeme vínem, přivedeme k varu a chvíli vyvaříme. Přidáme vývar, bobkový list a vrátíme zpět i jehněčí kýtu. Přendáme do trouby rozhřáté na 200 °C a dusíme s mírně odklopenou poklicí asi 60 minut do změknutí.

  6. Mrkev umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Petržel propereme, osušíme a nasekáme nadrobno. Máslo rozpustíme v kastrolu, přidáme mandle a krátce osmahneme. Přidáme 3 lžíce vody, mrkev, cukr a dochutíme solí a pepřem. Zakryté dusíme asi 7-10 minut do změknutí.

  7. Odkryjeme přidáme petržel a promícháme. Hotovou jehněčí kýtu vyjmeme, necháme alespoň 10 minut odpočinout a nakrájime ji na plátky.

  8. Omáčku s vypečenou šťávou přecedíme. Zahustíme jíškou, zhruba 10 minut povaříme do zhoustnutí a dochutíme mátovým likérem. Podle potřeby osolíme a opepříme.

  9. Omáčku podáváme s dušenou mrkví a plátky pečeně.

Poznámka

Jako druhá příloha jsou vhodné i pečené nebo vařené brambory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *