Kuchařka

Internetová kuchařka

Jablečné tartaletky s vanilkovou zmrzlinou

Ingredience
1 balíček chlazeného lístového těsta, 4 kyselá jablka, 100 g čerstvého sýra, 60 g marcipánu, 4 kopečky vanilkové zmrzliny, 4 lžíce květového medu, 2 lžíce plátkových mandlí, 1 lžíce másla na vymazání, 1 lžíce moučkového cukru

Příprava
Připravíme si 4 malé koláčové formy o průměru asi 14 cm a vymažeme je máslem. Listové těsto rozbalíme nebo podle potřeby rozválíme na tenké vrstvy. Těsto rozdělíme na 4 díly, které rozložíme na dno formy. Přebývající okraje seřízneme. Čerstvý sýr, marcipán a cukr utřeme do směsi, kterou rovnoměrně rozdělíme mezi formy a rozetřeme je do tenké vrstvy na dně. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky, které poté ozdobně rozložíme na marcipánovou vrstvu. Vše zasypeme plátky mandlí. Tartaletky ve formách poté dáme do rozhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 25 až 30 minut. Ještě horké tartaletky na povrchu potřeme rozehřátým medem a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Tip
Tartaletky můžeme podávat zatepla i zastudena. Jablíčka zse můžeme ozvláštnit přídvavkem mleté skořice.

Poznámky
Listového těsta by mělo být cca 275 g a sýr můžeme nahradit tvarohem.