Kuchařka

Internetová kuchařka

Hrušky s brusinkami

Hrušky s brusinkami Ingredience
2 lžíce citronové šťávy, 200 g brusinkového kompotu, 1 tyčka skořice, 8 hrušek

Příprava
Do 1/8 litru vroucí vody přidejte citronovu šťávu, brusinky a skořici. Nechte přejít varem. Hrušky oloupejte, jádřinec vypíchněte. Urovnejte je těsně vedle sebe do brusinek a pod poklicí duste, případně i ve dvou porcích. Ovoce dejte do skleněné mísy, zalijte brusinkami a dobře vychlaďte.

Tip
i[Vhodná příloha] Šlehačka. Hrušky připravte až na poslední chvíli. V miskách je ozdobte kopečky šlehačky. i[S čerstvími plody] 1kg brusinek přeberte, omyjte, nechte okapat a společně se 750g cukru a skořicí vařte 2 minuty. Přidejte 500g na osminky rozkrojených hrušek a pod poklicí duste. Skořici vyjměte, sklenice naplňte kompotem, uzavřete víčkem a uskladněte v chladu. Je to vynikající doplněk k rýžovému pudinku, zvěřině nebo krůtí pečeni.

Poznámky
Podle počasí dozrávají první brusinky v našich zeměpisných šířkách od konce srpna do poloviny září. Sklizeň travá 5 až 6 týdnů. i[Dušení]: při mírné teplotě