Kuchařka

Internetová kuchařka

Flambované jahody s vanilkovou zmrzlinou

Flambované jahody s vanilkovou zmrzlinou Ingredience
½ litru vanilkové zmrzliny, 600 g jahod, 30 g másla, 5 lžíc cukru, 60 ml (6 cl) sherry a pálenky z mirabelek (špendlíků), 30 g mandlí

Příprava
Zmrzlinu přendejte včas z mrazničky do chladničky. Změklou nakrájejte na plátky a vložte do skleněné misky. Mražené jahody dejte 2 hodiny před podáváním do mísy, přikryjte je a nechte v chladničce rozmrazit. Čerstvé ovoce očistěte, omyjte, vychlaďte. Všechny přísady připravte na stůl. Máslo ve flambovací pánvi zpěňte, cukr v něm nechejte zezlátnout. Svařte se sherry. Do omáčky dejte jahody a pohybujte jimi, aby se prohřály. Zahřejte pálenku z mirabelek, zapalte a přelejte ovoce. Zmrzlinu rozdělte na talíře, kolem ovoce. Opraženými nalístkovanými mandlemi posypte.

Tip
i[Vhodná příloha] Vafle, křehké sušenky nebo piškoty.

Poznámky
Je-li ovoce již pocukrované, vynechte cukr a použijte šťávu z ovoce na omáčku.