Kuchařka

Internetová kuchařka

Dýňové čatní I.

Ingredience
1 kg upravené dýně, 500 g zralých rajčat (spařených a oloupaných), 250 g cibule, 3 stroužky česneku, 50 g rozinek, 700 g cukru, 40 g soli, 500 ml 8% octa, 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření

Příprava
Dýni omyjeme, oloupeme, měkkou dužinu odstraníme a pevnou dužinu nakrájíme na kostky. Oloupaná rajčata, cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Vše vložíme do kastrolu, podlijeme sběračkou vody a dusíme na mírném ohni do změknutí. Potom přidáme rozinky, cukr, sůl a koření a vaříme odkryté do přiměřené hustoty. Ke konci varu přidáme ocet. Hotové čatní plníme za horka do předehřátých sklenic. Ihned uzavřeme a sterilujeme obrácením dnem vzhůru na 10 minut.