Kuchařka

Internetová kuchařka

Dušené kuře na červeném víně

Dušené kuře na červeném víně Ingredience
1 kuře (1,3 kg), 1 lžíce citronové šťávy, 2 cibule, 250 g žampionů, 2 lžíce másla, ¼ litru červeného vína, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce masoxu, sůl, pepř, ¼ litru smetany, 2 lžíce hladké mouky

Příprava
Kuře rozkrojte na 8 porcí. Maso omyjte, osušte, potřete citronovou šťávou. Porce položte těsně vedle sebe do kastrolu. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostky, čisté houby na plátky. Zahřejte máslo, houby na něm 3 minuty restujte, přendejte do síta, šťávu zachyťte. Ve výpeku pečte cibuli do zlatožluta. Šťávu z hub, červené víno, sójovou omáčku a masox přidejte do výpeku, povařte, osolte a opepřete. Omáčku nalejte na porce kuřete a pod poklicí duste. Smetanu a mouku hladce vymíchejte, přilejte k výpeku a po dobu 10 minut duste s ostatním. Přidejte houby, zahřejte, omáčku dochuťte.

Tip
i[Vhodná příloha]: Pyré z prolisovaných brambor uvařených ve slupce. Podává se tak, aby z něj ještě stoupala pára. Salát z jablek s praženými mandlemi. Rajčata a petrželka na ozdobu.

Poznámky
i[Uvedení do varu]: zprudka i[Dušení]: nízká teplota