Kuchařka

Internetová kuchařka

Dort s cukrovaným ovocem

Ingredience
velký a malý dortový korpus, pikantní džem, máslový krém, 250 ml smetany ke šlehání, 1 sáček ztužovače šlehačky, směs čerstvého ovoce, lístky nejedovatých rostlin (např. máta, meduňka, jahodník), 1 bílek, 1 lžici vody, 1 lžíci moučkového cukru, 1 lžičku citronové šťávy, moučkový cukr na posypání ovoce

Příprava
Upečené dortové korpusy rozkrojíme, velký korpus rozkrojíme dvakrát a jeden plát potřeme džemem. Všechny ostatní pláty potřeme krémem. Jednotlivé pláty spojíme do původního tvaru. Vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovačem dotuha. Povrch spodního korpusu potřeme šlehačkou. Korpusy sesadíme, povrch a strany dortu potřeme šlehačkou. Čerstvé ovoce omyjeme, dobře osušíme a naaranžujeme na obě patra, případně i kolem dortu, a doplníme je zelenými lístky. Ovoce i lístky potřeme bílkem rozšlehaným s vodou, cukrem a citronovou šťávou. Potom je posypeme přes sítko moučkovým cukrem. Před podáváním ještě jednou lehce pocukrujeme.

Tip
i[Obměna] Naaranžované ovoce potřeme několikrát bezbarvým dortovým želé, připraveným podle návodu na sáčku, a necháme ztuhnout. i[Dort s motýlky] Křídla vytvoříme z ananasu, tělíčko z kousku jahody a tykadla buď ze zelené snítky nebo ze škrabkou vykrojené kůry limetky (chemicky neošetřené). Doplníme zelenými lístky (např. máty, meduňky nebo jahodníku) a strouhanými pistáciemi.

Poznámky
K potření dortu můžete použít i šlehačku ztuženou želatinou.