Kuchařka

Internetová kuchařka

Domácí kynutý knedlík

Ingredience
150ml mléka, 1 lžička soli, 1/2 droždí, 1 vejce, 30dkg hrubé mouky

Příprava
Mouku, vlažné mléko, vejce a sůl vložíme do mísy, navrch vložíme droždí a necháme cca 15 minut vzejít kvásek. Poté smícháme. (Pokud použijeme instatní droždí, smícháme hned všechny přísady). Hněteme v robotu nebo mixérem cca 15 minut, těsto přikryjeme utěrkou a dáme cca na hodinu do tepla nebo na radiátor. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a každou propracujeme a vytvoříme knedlíkové šišky. Šišky necháme ještě cca 10 minut kynout, otočíme a zároveň dáme vařit osolenou vodu. Do vroucí vody vložíme kynuté knedlíy tak, že je opět otočíme. Knedlík ve vodě neobracíme (neotáčíme) a vaříme 15 minut. Po vyjmutí z vody dáme na talíř či podnos a hned propícháme např. špejlí.

Tip
Knedlík podáváme jako přílohu k omáčkám a masu. Pokud šišku knedlíku nespotřebujeme, můžeme jej rozkrájet na plátky a vložit do mrazáku.