Kuchařka

Internetová kuchařka

Dolmades

Ingredience
250 g nakládaných vinných listů, ¾ hrnku olivového oleje, 2 nadrobno nakrájené velké cibule, ¾ hrnku krátkozrnné rýže, 6 nakrájených jarních cibulek, ⅓ hrnku nakrájeného kopru, 1 lžíce najemno nakrájené máty, sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti, 1 a ½ hrnku vody, 1 lžíce citronové šťávy

Příprava
Vinné listy opláchneme ve studené vodě a namočíme na hodinu do teplé vody. Vyjmeme je a necháme okapat. V rendlíku rozehřejeme 1/2 hrnku oleje, přidáme cibuli a asi 5 minut zvolna opékáme. Potom ji odstavíme a necháme několik minut odpočívat. Přidáme rýži, nakrájené jarní cibulky, bylinky, sůl a pepř podle chuti. Nakonec směs dobře promícháme. Vinné listy rozložíme spodní stranou nahoru a do středu každého listu dáme 3 lžičky směsi. Okraje přeložíme přes náplň a listy svineme směrem ke špičce. Pět listů bez náplně ppoložíme na dno rendlíku. Na ně narovnáme ve dvou vrstvách svinuté listy, zakapeme je zbývajícím olejem, zalijeme vodou a přikryjeme talířem. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a dusíme asi 45 minut. Potom plněné vinné listy zakapeme citronovou šťávou. Podáváme je teplé i studené.

Poznámky
Na dolmades můžeme použít i čerstvé vinné listy. Vybíráme pouze mladé listy, které krátce spaříme ve vroucí vodě.