Kuchařka

Internetová kuchařka

Citronový koláč s mandlemi

Ingredience
250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, 150 g másla i[Na náplň a na posypání]: 200 g oloupaných, mletých mandlí, 150 g moučkového cukru, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, šťáva ze 2 citronů, mouka na posypání, 2 lžíce másla, 50 g mandlové tříště

Příprava
Prosátou mouku nasypte na pracovní desku a doprostřed udělejte důlek. Přidejte celé vejce, žloutek a sůl, kousky másla umístěte na okraj. Vypracujte těsto a přikryté ho nechte 60 minut uležet. Mleté mandle nasypte do mísy, přidejte cukr, citronovou kůru a šťávu. Dobře promíchejte. Odpočinuté těsto znovu krátce prohněťte a na mouku poprášené ploše vyválejte dvě kulaté placky. Jednu placku položte na dno dortové formy, udělejte 2cm vysoký okraj. Na tento základ rozetřete mandlovou náplň, druhou plackou ji přikryjte a okraje pevně přitiskněte. Vrchní díl propíchejte, posypte mandlovou tříští a pokapejte rozehřátým máslem.

Poznámky
Vychladlý koláč nakrájejte na 12 kousků. Podle chuti je můžete hned po upečení polít citronovou cukrovou polevou.