Kuchařka

Internetová kuchařka

Císařské žemličky

Ingredience
10 polévkových lžic vody, 100 g másla, 100 g hrubé mouky, trošku soli, 3 vejce i[Náplň]: brynza, máslo, hustá smetana a cibulka, případně strouhaný sýr, majolka a prolisovaný česnek

Příprava
Do menšího kastrolu dáme vodu, máslo, mouku a sůl a za stálého míchání vaříme na mírném plameni. Když se těsto přestane lepit na vařečku, odstavíme. Necháme vychladnout a potom do hmoty postupně zašleháme vejce. Hotové těsto by mělo být lesklé. Na pomaštěný plech z něj lžící děláme hromádky, které při pečení zvětší svůj objem, proto mezi nimi necháme dostatečně velké mezery. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut, trouba se během pečení nesmí otevírat, protože by žemličky klesly. Pěkné, dorůžova upečené žemličky ještě teplé rozkrojíme a naplníme utřenou náplní. Solíme podle chuti.

Poznámky
Tyto žemličky chutnaly i císařům, proto se jim tak říká.