Kuchařka

Internetová kuchařka

Cibulový chléb se sýrem

Cibulový chléb se sýrem Ingredience
1 kostka kvasnic (42 g), 100 g pěničných otrub, 1 lžíce medu, 900 g polohrubé mouky, 2 cibule, 200 g sýru, 2 lžíce mořské soli

Příprava
Kvasnice, otruby, med a 3/4 litru vody 35°C teplé smíchejte s 250g mouky. Prikryjte utěrkou. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Tvrdý sýr nastrohejte, měkký nakrájejte na kostičky nebo rozdrobte na malé kousky. Cibuli, sýr, sůl a zbylou mouku přidejte ke kvásku a vypracujte těsto. Správně uhnětené těsto se odděluje od okraje mísy. Pod utěrkou nechte kynout. Těsto propracujte, na pomoučené ploše zformujte pecen a položte ho na vymaštěný plech. Nechte znovu kynout. Pečte uprostřed trouby, teplotu po 10 minutách snižte.

Tip
i[Obměna] Použijte aromatický tvrdý sýr, ementál nebo vyzrálou goudu. Z měkkých sýrů se hodí ostrý ovčí sýr.

Poznámky
Nemáte-li ošatku, pečte chléb v pečicím sáčku, aby se lépe podržel tvar a vlhkost. Dodržte výrobcem doporučenou teplotu. i[Kynutí]: 2 × 30 minut i[Pečení]: 10 + 80 minut při teplotě 250/175°C