Kuchařka

Internetová kuchařka

Česká vepřová pečeně

Ingredience
1 kg vepřového masa z krkovice, plece nebo libového bůčku, sůl, 4 stroužky česneku, drcený kmín

Příprava
Opláchnuté a osušené maso potřeme česnekem utřeným se solí nebo česnekovou pastou, posypeme drceným kmínem, vložíme do pekáče a podlijeme sběračkou horké vody. Dáme do trouby a pečeme při 200°C asi 2 hodiny. Mezitím maso podléváme horkou vodou, přeléváme výpekem a obracíme, aby po celém povrchu bylo upečené dozlatova. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Výpek slijeme do kastrůlku a pekáč očistíme - z okrajů seškrabeme napečenou šťávu a vypláchneme sběračkou vody. Plátky masa pak vložíme zpět do pekáče a udržujeme je teplé. Slitou šťávu povaříme, až se začne oddělovat tuk. Maso podáváme s knedlíky a dušeným zelím a přeléváme povařeným výpekem. Zbylé studené maso podáváme s hořčicí a strouhaným křenem.