Kuchařka

Internetová kuchařka

Čerstvé jablečné pyré

Čerstvé jablečné pyré Ingredience

Příprava
Padané ovoce nebo zralá jablka omyjte, jádřince vypíchněte. Jablka nakrájejte na čtvrtky. Špatná místa dost široce vykrojte. Slupky a jadřince pokud možno dále zpracujte, protože v nich je ještě mnoho šťávy a vitamínů.

Tip
i[Syrové jablečné pyré] V mixéru nebo drtiči připravte z jablek jemné pyré. Smíchejte je s trochou citronové šťávy, aby zůstalo světlé. i[Vařené jablečné pyré] Jablka nechte v troše vody přejít varem, potom je duste do měkka velmi mírným varem. Propasírujte. i[Jemné jablečné pyré] Jablka oloupejte a jádřinec vykrojte. Rozvařte je s trochou vody. Do syrových jablek přidejte trochu citronové nebo pomerančové šťávy a rozmixujte je v jemné pyré.

Poznámky
i[Přislazování] Pyré oslaďte bílým nebo přírodním cukrem. Hodí se také med nebo řepný, případně javorový sirup nebo umělé sladidlo. i[Zajímavé koření] Skořicí a vanilkou nic nepokazíte. Méně aromatická jablka chuťově zvýrazní bílé víno, mošt, kousek kůry chemicky neošetřeného citronu nebo hřebíček. Přidejte kousek aromaticky výrazného ovoce, jakým jsou například reveň, ananas nebo meruňky. i[Pasírování] Podušená jablka v sítu naběračkou nebo dřevěným pěchovadlem protlačte do spodní nádoby. Jablka pasírujte po menších dávkách, využijte ruční pasírovací přístroje. Nejefektivnější je využít mixér se speciálními nástavci, např. ponorný mixér.