Kuchařka

Internetová kuchařka

Čerstvá zelenina v sýrovém koláči

Čerstvá zelenina v sýrovém koláči Ingredience
60 g másla, sůl, 150 g polohrubé mouky, 4 vejce, 80 g strouhaného parmazánu, 800 g zeleniny (např. mrkev, květák, kedlubny, cukrový hrášek), 4 lžíce bazalkového pesta, 2 snítky bazalky

Příprava
Nejprve připravíme těsto: V kastrolu nejprve uvedeme do varu 250 ml vody, do níž přisypeme 1/2 lžičky soli a 60g másla. Promícháme, přisypeme mouku a za stálého míchání propařujeme, dokud se těsto neodděluje od nádoby a vařečky. Vložíme je do mísy a mícháme, dokud nevychladne. Poté do něj přidáváme jedno vejce po druhém a dobře ho prohněteme. Jako poslední vmícháme do těsta parmazán. Mezitím předehřejeme troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Těsto naplníme do sáčku se širokým hvězdicovým nástavcem. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme kulatý těstový korpus (o průměru 22 cm). Na okraji vytvoříme ozdobné růžice. Plech pokropíme trochou vody a korpus pečeme asi 40 minut. Zeleninu omyjeme, očistíme a podle druhů nakrájíme na kousky. V osolené vodě ji uvaříme doměkka a slijeme. Zeleninu smícháme s bazalkovým pestem (k dostání v supermarketech a hypermarketech) a doplníme do věnce z odpalovaného těsta. Bazalkovými lístky ozdobíme zeleninu a podáváme.

Poznámky
Z těsta můžeme upéct i větrníky, rozpůlit je a naplnit zeleninou. Můžeme podávat třeba se sýrovým dipem.