Kuchařka

Internetová kuchařka

Bystřické koblihy

Ingredience
600 g polohrubé mouky, 100 g mála, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 6 žloutků, sníh ze 3 bílků, 2 polévkové lžíce rumu, 30 g droždí, sůl, asi 3 dl mléka, marmeláda na plnění, olej na smažení

Příprava
Nejprve odebereme trošku cukru, vlažného mléka a mouky do menší nádoby a smícháme všechno s rozdrobeným droždím. Než vykyne kvásek, utřeme cukr, žloutky a máslo do pěny. Přidáme vykynutý kvásek, nahřátou prosátou mouku, vlažné mléko, osolíme a vypracujeme hladké těsto, do kterého jsme průběžně zapracovali sníh. Těsto přikryjeme, necháme vykynout, potom rozválíme a vhodnou skleničkou vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého dáme trochu marmelády, nejlépe meruňkové, přikryjeme druhým kolečkem, okrajem dobře stlačíme a ještě jednou vykrojíme, aby se obě kolečka spojila. Ještě chvíli necháme na válu kynout a potom vkládáme vrchní stranou do rozpáleného oleje nebo tuku a smažíme dozlatova.