Kuchařka

Internetová kuchařka

Broskvový džem

Ingredience
1 kg broskví, 500 g cukru, 40 g pektinu, 2 g kyseliny citronové nebo 3 lžíce citronové šťávy i[Lázeň]: 1 litr vody, 10 g kyseliny citronové

Příprava
Broskve ponoříme do vařící vody a rychle ochladíme ve studené vodě. Pak je oloupeme, vypeckujeme a rozkrájíme na kousky. Hnědnutí oloupaných broskví zabráníme okamžitým ponořením do okyselené vody. Dvě třetiny upravených plodů mírně rozvařujeme asi 8 minut. Bez přerušení varu postupně přisypeme zbytek broskví, cukr s rozmíchaným pektinem a vaříme ještě 7 minut. Ke konci varu přidáme kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu. Horký džem plníme do předehřátých sklenic. Ihned uzavřeme a sterilujeme obráceným dnem vzhůru na 5 minut.