Kuchařka

Internetová kuchařka

Bramborový nákyp s masem

Ingredience
1 kg brambor, 2 vejce, 2 dl mléka, máslo, strouhanka, 300 g mletého masa, šů l, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 1 cibule, petrželka, 2 vejce vařená natvrdo

Příprava
Uvaříme a prolisujeme brambory. Ještě do teplých přidáme rozšlehaná vejce, horké mléko, sůl a dvě lžíce rozehřátého másla a dobře promícháme. Do pekáčku vytřeného máslem a vysypaného strouhankou dáme polovinu bramborové kaše, na ni navršíme mleté maso udušené na másle s cibulkou, přidáme rozdrcený česnek, osolíme, opepříme, posypeme rozsekanou petrželku a kolečky vajec uvařených natvrdo. Přikryjeme zbylou bramborovou kašovinou. Na povrchu posypeme strouhankou a poklademe vločkami másla. V horké troubě zapékáme asi 30 minut. Nákyp se podává s kysanou smetanou nebo s rajčatovou omáčkou. Do masové směsi se mohou přidat i podušené houby, květák či rajčata, lilky a tykvičky, pórek či jiná zelenina (zmrazená směs).