Kuchařka

Internetová kuchařka

Bramborové lívanečky

Ingredience
250 g brambor vařených ve slupce, 1 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 2 lžíce rozehřátého másla, 2 větší vejce, ½ kostky droždí (20 g), 1 lžička cukru, 1 lžička mouky, ½ litru vlažného mléka, 250 g polohrubé mouky, tuk na smažení i[Na ozdobu]: skořicový cukr nebo marmeláda a ušlehaná smetana

Příprava
Uvařené, oloupané a nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme moučkový cukr, sůl, žloutky (bílky si odložíme), rozehřáté máslo a směs důkladně promícháme. Ve vlažném mléce rozmícháme lžičku cukru a mouky, přidáme rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Pak kvásek vlijeme do bramborové směsi, přidáme mouku, propracujeme a vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Necháme asi 30 minut kynout. Lívanečník dobře rozehřejeme, pomastíme, pak vléváme těsto a smažíme lívanečky. Horké lívance potřeme marmeládou (nejlepší je švestková) a ozdobíme šlehačkou, nebo je jen obalíme ve skořicovém cukru.