Kuchařka

Internetová kuchařka

Bramborová polévka s hrachem

Ingredience
300 g brambor, 1½ litru vody nebo vývaru z bujónu, 150 g hrachu, 30 g hladké mouky, 30 g tuku, 1 malá cibule, majoránka, pepř, sůl, podle chuti česnek

Příprava
Přebraný a omytý hrách namočíme přes noc do studené vody, druhý den jej v téže vodě uvaříme a prolisujeme. Zvlášť uvaříme brambory zalité osolenou vodou nebo vývarem a rovněž je prolisujeme. Z jemně nakrájené cibule, tuku a mouky připravíme žlutou jíšku, zžedíme ji vývarem slitým z brambor, přidáme prolisované brambory a protlak z hrachu a vaříme asi 20 minut. Okořeníme, podle potřeby dosolíme a přidáme do ní utřený česnek.

Poznámky
Spěcháme-li, můžeme použít místo hrachu hrachovou kostku, v tom případě vynecháme jíšku. Jako doplněk můžeme k polévce podat osmažený chléb nebo slaný rohlík.