Kuchařka

Internetová kuchařka

Bramborová polévka s celerem II.

Ingredience
100 g vařených brambor nebo zbytek bramborové kaše, 100 g celeru, 1 malá cibule, 30 g másla, 40 g polohrubé mouky, 1 čerstvý žloutek, 0,1 litru mléka, pepř, sůl, petrželová nať

Příprava
Očištěný a omytý celer rozkrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle, podusíme na části másla, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Přidáme uvařené brambory nebo bramborovou kaši a vše společně buď rozmixujeme nebo prolisujeme. Polévku zahustíme žlutou cibulovou jíškou (cibuli drobně rozkrájíme, podusíme na másle, zasypeme moukou a osmahneme) a povaříme. Před podáváním přidáme do polévky žloutek rozmíchaný v mléce (pak už polévku nevaříme, aby se žloutek nesrazil) a petrželovou nať.

Poznámky
K polévce můžeme podat jako vložku osmaženou žemli, smažený hrášek nebo moučný svítek.