Kuchařka

Internetová kuchařka

Bramborová polévka jemná

Ingredience
400 g brambor, 100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, méně petržele), 1 litr vody, 0,5 litru mléka nebo smetany, 60 g másla, 60 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, petrželová nať i[Vložka]: 1 žemle osmažená na tuku

Příprava
Oloupané a omyté brambory zalijeme vroucí osolenou vodou, přidáme špetku rozsekaných petrželových stonků a uvaříme doměkka. Máslo utřeme se solí a drobně rozsekaným česnekem, zalijeme vývarem z brambor, přidáme prolisované brmabory, přilijeme mléko se zašlehanou moukou a vše dobře promícháme. Přistavíme znovu na oheň, do polévky přidáme očištěnou a jemně nastrouhanou zeleninu a polévku ještě asi 10 minut povaříme. Okořeníme ji petrželovou natí a podáváme k ní osmaženou žemli jako vložku.