Kuchařka

Internetová kuchařka

Biftek s vějířovitými bramborami

Biftek s vějířovitými bramborami Ingredience
4 steaky (po 150 g, 2 cm vysoké) z hovězí kýty, 2 + 2 lžíce oleje, ½ lžičky černého pepře, 800 g stejně velkých brambor, 1 lžička soli, ⅛ litru masového vývaru, 2 lžíce másla a strouhanky

Příprava
Kůži na okraji steaku nařízněte, aby se maso při pečení nekroutilo. Potřete je olejem, posypte pepřem, přikryjte. Brambory omyjte oloupejte, každý rozkrojte na tenké plátky do vějířku, aniž řez dokončíte. Brambory položte do kastrolu vějířkem nahoru jeden vedle druhého. Osolte, zalijte vývarem, přidejte máslo, nechte přejít varem. Pod poklicí duste 15 minut. Posypte strouhankou, vyduste vývar. Do horkého oleje vložte steaky a po obou stranách je opečte do zlatova. Snížte teplotu, maso dopečte, připravte k podávání.

Tip
i[Vhodná příloha]: Bylinkové máslo: 2 stroužky česneku utřete na ½ lžičce soli, vmíchejte 125 g másla a po 3 lžících pažitky a petrželky. Máslo vložte do pergamenu a stočte do ruličky. Po stuhnutí odkrajujte plátky. Listový salát.

Poznámky
i[Opečení]: 6 minut při vysoké teplotě