Kuchařka

Internetová kuchařka

Bezinkový džem s ostružinami

Ingredience
500 g bezinek, 500 g ostružin, 600 g cukru, 40 g pektinu, 3 g kyseliny citronové nebo 4 lžíce citronové šťávy

Příprava
Bezinky opereme ve vodě a otrháme ze stopek. Ostružiny opereme ve vodě a zbavíme stopek a zbytků okvětí. Bezinky s polovinou ostružin zvolna zahříváme, až pustí šťávu. Pak je vaříme asi 10-15 minut při mírném varu. Vzniklou hmotu propasírujeme přes cedník na protlak. Protlak prudce vaříme v odkrytém hrnci asi 10 minut. Potom k němu postupně přidáváme zbylé celé ostružiny, cukr s rozmíchaným pektinem a vaříme ještě 5 minut. Ke konci varu přidáme kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu. Horký džem plníme do předehřátých sklenic. Ihned uzavřeme a sterilujeme obráceným dnem vzhůru na 5 minut.