Kuchařka

Internetová kuchařka

Bažant se smetanovou omáčkou

Ingredience
1 mladý bažant (1 kg), 1 lžička soli, ½ lžičky pepře, 4 tenké plátky slaniny, 40 g změklého másla, ¼ litru bílého vína, ⅛ litru kysané smetany, 2 lžičky solamylu

Příprava
Bažanta omyjte, osušte a uvnitř i vně osolte a opepřete. Prsíčka pokryjte slaninou, křídla zasuňte pod hřbet, stehna přitlačte k tělu a svažte nití. Bažanta vložte do pekáče, potřete máslem a pečte. Svařte víno a postupně jím bažanta polévejte. Na posledních 10 minut stáhněte slaninu do šťávy, prsíčka ještě několikrát polejte a nechte zhnědnout. Solamyl rozmíchejte ve smetaně a nechte vzkypět v rendlíku. Přes sítko přilejte šťávu z pečeně, svařte v hustou omáčku a ochuťte. Odstraňte z bažanta nitě a stehna ozdobte papírovými manžetami. Omáčku podávejte zvlášť.

Tip
i[Vhodná příloha]: Dušené kyselé zelí s ananasem a bílým vínem, bramborová kaše. Rosé nebo červené víno.

Poznámky
Pečte ⅔ doby prsíčky dolů, budou pěkně kořeněná. i[Pečení]: při teplotě 200°C