Kuchařka

Internetová kuchařka

Bažant s vinnou omáčkou

Bažant s vinnou omáčkou Ingredience
1 mladý bažant (800 g), 50 g másla, 50 g slaniny, 1 lžička soli, ½ lžičky bílého pepře, 250 g modrých hroznů, ¼ litru suchého bílého vína, 1 stroužek česneku, ¼ litru smetany, 1 lžička škrobu, 2 lžíce polosuchého sherry

Příprava
Bažanta omyjte, uvnitř i vně dobře osušte, potřete solí smíchanou s pepřem. Pod kůži na prsíčkách vetřete máslo. Bažanta svažte. Tenké plátky slaniny opečte v pekáči do křupava. Vložte bažanta, 10 minut opékejte, obracejte. Přidejte víno. Duste nepřiklopené 10 minut. Zrnka vína omyjte, rozpulte, zbavte peciček a nasypte kolem bažanta. Přidejte česnek, duste přiklopené. Z výpeku seberte tuk, přeceďte jej, přísady propasírujte, přidejte k základu. Zalijte smetanou, povařte. Škrob rozpusťte v sherry, vmíchejte do omáčky, povařte, dochuťte. Omáčku podávejte zvlášť.

Tip
i[Vhodná příloha]: Bramborová kaše, kyselé zelí dušené na bílém víně, do kterého na poslední chvíli přidejte zelené hroznové víno.

Poznámky
Bažanta duste nejprve prsčky dolů, pak obraťte. Často potírejte výpekem. i[Osmahnutí]: střední teplota i[Dušení]: nízká teplota