Kuchařka

Internetová kuchařka

Bádenský švestkový dort

Bádenský švestkový dort Ingredience
6 vajec, 100 g cukru, špetka soli, 2 lžíce rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g hrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 40 g strouhanky, 150 g strouhaných lískových oříšků i[Náplň a zdobení] 1 kg švestek, 5 lžíc cukru, trochu skořice, 2 tlučené hřebíčky, ½ litru šlehačky, 2 lžíce vanilkového cukru, 50 g nalístkovaných mandlí

Příprava
Žloutky, cukr, sůl, rum a vanilkový cukr vymíchejte do pěny, přidejte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, strouhankou a ořechy a lehce po lžících vmíchejte do těsta. Do vymazané a moukou vysypané dortové formy průměru 26 cm vlijte těsto a upečte ho v předem vyhřáté troubě. Šest pěkných švestek dejte stranou na zdobení, ostatní odpeckujte, smíchejte s cukrem, skořicí, hřebíčkem a rozvařte. Ušlehejte šlehačku, než ztuhne, přidejte vanilkový cukr. Dort rozřízněte, jednu vrstvu naplňte klevelou, druhou šlehačkou. Povrch potřete šlehačkou a ozdobte podle fotografie.

Poznámky
Korpus dortu a švestkovou klevelu připravte den předem, aby dobře prochladly. Zbylé dortové kousky zabalené zmrazte. i[Pečení]: při teplotě 175°C