Kuchařka

Internetová kuchařka

Anglický pomerančový džem

Ingredience
1 kg pomerančů, 1,8 kg cukru, 2 citrony, 1½ litru vody

Příprava
Pomeranče pečlivě omyjeme ve vlažné vodě, rozřízneme a odstraníme pecičky. Pak je i s kůrou nakrájíme na tenké plátky, zalijeme vodou a dáme do chladna odležet. Druhý den pomeranče zahřejeme k varu, rozpustíme v nich cukr a opět je uložíme do chladna. Další den je vaříme nejprve zvolna, až kůra zprůzrační a změkne, což trvá přidližně 2 hodiny. Pak pokračujeme ještě 30 minut v prudkém varu a nakonec přidáme šťávu z citronů. Horký džem plníme do předehřátých sklenic. Ihned uzavřeme a sterilujeme obrácením dnem vzhůru na 5 minut.

Poznámky
Správně uvařený džem je průzračný a má lehce nahořklou chť kůry.