Kuchařka

Internetová kuchařka

Alsaské zelí s mletým masem

Ingredience
2 lžíce sádla, cibule, 700 g kysaného zelí, jablko, ¼ l bílého vína, 5 kuliček jalovce, sůl, mletý pepř, 200 g slaniny nebo uzeného bůčku, 400 g mletého msa, 4 klobásy nebo plátky uzeného masa, ¼ dl kirše nebo borovičky, vývar

Příprava
Na kastrolu osmahneme na sádle pokrájenou cibuli, přidáme zelí, strouhané jablko, zalijeme vínem, ochutíme jalovcem, pepřem a dusíme pod poklicí. Na pánvi rozškvaříme slaninu pokrájenou na kostičky, přidáme mleté maso, sůl, pepř a osmahneme. Pak přidáme maso do zelí, podle potřeby podlijeme vývarem a dusíme tři až čtyři hodiny. Občas podlijeme. Když je zelí měkké, přidáme kirš, pak klobásy nebo uzené maso a prohřejeme. Alsaské zelí je ještě chutnější druhý den. Na porci zelí s masem každý obdrží ohřátou klobásku. K tomu vařené brambory.