Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Brokolicová polévka
1 brokolice, 1 cibule, 2 lžíce másla, 4 lžíce krupičky, 1½ litru vody, 1 kostka masoxu, špetka muškátového květu, 1 vejce, sůl, polévkové koření

Brokolicová polévka se sýrovými knedlíčky
1 menší brokolice, sůl i[Na knedlíčky]: 150 g tvrdého sýra, 1-2 lžíce strouhanky, 1 vejce, sekaná pažitka nebo petrželka

Brokolicový krém
1 větší brokolice, 2 litry vývaru, 1 kysaná smetana, 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, vegeta, pepř

Celerová polévka
½ většího celeru, 60 g rostlinného tuku, 2 dl smetany, 2 žloutky, 1 kostka masoxu, 20 g hladké mouky, 40 g cibule, pažitka nebo petrželka, muškátový květ, sůl

Cibulová polévka s rajčaty a vejci
2 větší cibule, 3 rajčata, 1 vejce, 1 kostka masoxu, 4 lžíce oleje, 1 a ½ l vody, sůl, pažitka

Hutná zeleninová polévka Hutná zeleninová polévka
400 g mrkve, 300 g pórku, 150 g cibule, 1 červená paprika, ½ litru masového vývaru, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce měkkého másla, ¼ litru mléka, 4 lžíce sekané petrželky

Jednoduchá zelná polévka
200 g hlávkového zelí, sůl, kmín, 40 g hladké mouky, 30 g másla

Kapustová polévka s těstovinami
100 g kapusty, 50 g mrkve, 20 g polévkových těstovin, sůl, zelená petrželka

Květáková polévka
Kuřecí nebo slepičí vývar (asi 3 litry - lze nahradit polévkou z masoxu), 1 květák, 3 větší brambory, 5 čerstvých žampionů (mohou být jen nožičky), 1 čerstvá mrkev, kousek celeru, 2 petržele, sůl, pepř, vegeta, pažitka, zelená petrželka i[Jíška] 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky

Květáková polévka I.
250 g květáku, ¼ litru mléka, 30 g tuku, 40 g hladké mouky, sůl, mletý muškátový květ, pažitka

Květáková polévka se sýrem
200 g květáku, 30 g másla, 30 g hladké mouky, ¼ litru mléka, 1 žloutek, 100 g strouhaného sýra, sůl, mletý muškátový květ, zelená petrželka

Kyselica
30 dkg kyselého zelí, celý pepř, nové koření, bobkový list, klobása nebo uzené maso, 25 dkg brambor, 2 dl smetany, vejce, 1 l vody

Letní zeleninová polévka Letní zeleninová polévka
1 kuře (přibližně 800 g), 2 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžička masového extraktu, 1 lžička celého pepře, sůl, 1 bobkový list, 200 g dlouhozrnné rýže, 150 g pórku, 200 g mrkve, 200 g květáku, 100 g mladého hrášku, pepř, petrželka

Minestrone po janovsku
i[Na minestrone]: 1 cibule, 2 řapíky celeru s natí, 100 g pórku, 1 cuketa, 1 stroužek česneku, 500 g rajčat, 200 g italských obřích fazolí (ze sklenice nebo konzervy), 2 lžíce olivového oleje, 1 litr zeleninového vývaru, 200 g makaronů, sůl, pepř i[Na pesto]: 2 svazky bazalky, 2 stroužky česneku, 30 g parmazánu v celku, 50 g piniových oříšků, 5 - 6 lžic olivového oleje, sůl, pepř

Mrkvová polévka s kysanou smetanou
300 g mrkve, 200 g brambor, 1 litr vody, 1 dl kysané smetany, 2 lžíce celozrné mouky, bobkový list, tymián, sůl

Nudlová polévka s rajčaty Nudlová polévka s rajčaty
500 g rajčat, 1 lžíce oleje, sůl, 100 g polévkových nudlí, 1 cibule, pepř, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sezamového oleje, 4 lžíce sekané petrželky, 2 lžičky masoxu

Podzimní zeleninový hrnec Podzimní zeleninový hrnec
250 g mrkve, 100 g celeru, 750 g bílého zelí, 4 lžíce oleje, ¼ litru masového vývaru, 1 ½ lžičky ochucené soli, 2 pórky, 2 lžíce másla, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř

Polévka plná hvězd
1 litr hovězího vývaru, 1 velká mrkev, 1 cibule, kus pórku, několik snítek libečku, mletý pepř, sůl i[Domácí těstovinové hvězdičky] 100 g hrubé mouky, 1 malé vejce, 1 lžíce studené vody, 1 lžička studené vody, 1 lžička sušené petrželky, mouka na vá l

Polévka z dýně hokkaido
1 ks dýně hokkaido, 1 ks cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 lžíce olivový olej, 1 lžíce máslo, 5 cm velký kořen zázvoru, 1 l zeleninového vývaru, 1 ks citron, špetka soli, špetka pepře, 150 g zakysaná smetana, oregano

Polévka z růžičkové kapusty
50 g sádla, 1 cibule, mletá paprika, 2 lžíce mouky, 300 g očištěných růžiček kapusty, 1 a ½ litru vývaru (i z kostky), 1 bobkový list, 150 g mletého masa, sůl, citrónová kůra, 4 rajčata

Polévka z tykve s masovými knedlíčky - "ddmapur"
2 l vývaru, 300 g tykve, 1 cibule, máslo, sůl, mletý pepř, kardamom, skořice, 2 lžíce rajského protlaku i[Knedlíčky] 200 g mletého masa, 1 vejce, sůl, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 1 lžíce petrželky, 1 lžička estragonu, špetka sušených bylinek (majoránka, tymián, máta, kopr, petrželka, celetrové listy apod.), podle potřeby hrubá mouka

Polévka z Vysočiny
1 cibule, olej, česnek, 2 menší mrkve, 2 menší petržele, 2 brambory, 1 plechovka čočky, vegeta, kari koření, bazalka, oregano, majoránka, hrst ovesných vloček

Pórková polévka I.
300 g pórku, 3 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 a ½ l vody, 2 rovné lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, 2 dl smetany, 1 žloutek, sůl

Pórková polévka II.
1 velký pórek, 50 g šunkového salámu, 3 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 1 l vody, 1 kostička masoxu, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 vejce, ½ lžičky Podravky, naťová cibulka nebo petrželka, 1 rohlík (houska, kousek veky), máslo na osmahnutí

Pórková polévka s estragonovými knedlíčky
2 větší pórky, 1 cibule, 1 dcl olivového oleje, 1 dcl bílého vína, ½ litru kuřecího vývaru, 200 ml smetany, 2 plátky veky, 150 g šunky, 2 lžíce zakysané smetany, 1 vejce, sůl, bílý pepř, hrst najemno nasekaného čerstvého estragonu