Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Studená rajčatová polévka Studená rajčatová polévka
3 plátky bílého chleba bez kůrky, 8 velkých zralých oloupaných a nakrájených rajčat bez semen, 1 nakrájená okurka bez semen, 1 nakrájená malá cibule, 1 nakrájená malá zelená paprika, ⅓ hrnku nakrájené máty, 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl podle chuti, 1-2 hrnky ledové vody i[Příloha]: 1 středně velká červená paprika nakrájená na nudličky, 1 středně velká cibule nakrájená na plátky, 1 nakrájená malá okurka bez semen, 2 nakrájená natvrdo uvařená vejce, ½ hrnku nakrájených zelených oliv bez pecek

Špenátová polévka
500 g čerstvé špenátové listy, 2 stroužky česnek, 500 ml smetana, hrst bazalky, 1 ks menší cibule, olivový olej, sůl, pepř, muškátový oříšek, parmezán

Štědrovečerní polévka
300 g masa z kapra, 60 g másla, 40 g hladké mouky, sůl, zázvor, 2-4 žloutky

Švédský rybí krém
1 kg tresky, 1 mrkev, celerová nať, bobkový list, 3 hřebíčky, 8 zrnek pepře, sůl, 30 g másla, 30 g hladké mouky, ½ l mléka, 100 ml sladké smetany, 2 žloutky

Tisícová polévka
400 g uzené krkovice nebo 500 g uzených vepřových žebírek, 2 l vody, 1 cibule, 1 bobkový list, špetka pepře, 4 brambory, 4 lžíce zmrazené kořeové zeleniny (mrkev, petrže l, celer), 4 lžíce krupice, 1 lžička Podravky, 2 vejce vařená natvrdo, 2 dl sladké smetany

Ucha I.
1½ kg sladkovodních ryb, 2 brambory, 2 cibule, 50 g mrkve, 80 g petržele, 80 g pastiňáku, bobkový list, 8 zrnek pepř, sůl, kopr, estragon, petrželka

Ucha II.
600 g ježdíka a okouna, 20 g petržele, 20 g celeru, 1 malá cibule, 30 g kaviáru, sůl, petrželová a celerová nať

Ucha s rybími pelmeněmi
300 g rybího filé, 20 g másla, 1 menší cibule, rybí vývar, 160 g mouky, 1 vejce, sůl

Vaječná polévka
4 vejce, 1 lžička octa, 1 lžička mouky, 1 litr vody, 1 lžička másla, mletý pepř, špetka majoránky, sůl

Vaječné nudle
1 vejce, sůl, polohrubá mouka

Vánoční rybí polévka Vánoční rybí polévka
1½ l vody, 1 rybí hlava, 1 ocasní porce, rybí vnitřnosti (mlíčí nebo jikry), 2 cibule, 1 mrkev, 2 petržele, ½ celeru, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 2-3 lžíce hladké mouky, bobkový list, špetka muškátu nebo kari koření, několik zrnek pepře, sůl, zelená petrže l, 2 žemle, 1 lžíce oleje a 1 lžíce másla na jejich osmažení

Vegetariánský boršč
sojové kostky světlé a růžové, 2 litry vody, sůl, (vegeta), celý pepř, bobkový list, 200 g červené řepy, 100 g mrkve, 200 g hlávkového zelí, 5 lžic másla, 1 cibule, 30 g rajského protlaku, kysaná smetana, ocet, cukr

Venkovská cibulačka
250 g cibule, olej, 1 - 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, sůl, vegeta, starší rohlíky, máslo, sýr na strouhání (např. Eidam)

Vepřová polévka
100 g vepřových žeber, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, cibule, česnek, majoránka, brambory

Vídeňská rybí polévka
300 g kapra nebo jiné ryby, 100 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g petržele, 1 pórek, sůl, citronová šťáva, hlava a odřezky z kapra, zázvor, petrželka

Vločková polévka s masovými knedlíčky
2 lžíce másla, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru a petržele (popřípadě i jiná zelenina), 4 lžíce vesných vloček, 1½ l vody, masová kostka, kousek květáku, muškátový květ, popřípadě sůl, petrželka i[Knedlíčky] 150 g mletého masa, 1 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce vody, muškátový květ, sůl

Vodňanský bujón
1 kg rybích hlav a odřezků, 150 g kořenové zeleniny, 1 větší cibule, stroužek česneku, 10 zrnek koriandru, 2-4 žloutky, sůl

Vsetínská rybí polévka
300 g rybího masa, rybí hlavy, odřezky a vnitřnosti, 100 g petržele a celeru, 5 zrnek pepře, 100 g másla, 300 g jiné zeleniny do polévky (květák, hrášek apod.), 50 g hladké mouky, sůl, pepř, muškátový oříšek, majoránka, 1 vejce

Zadělávaná polévka z drobných rybek
500 g ryb, sůl, stroužek česneku, 70 g másla, 1 cibule, 60 g celeru, 30 ml octa, 1 žloutek natvrdo, houska namočená v mléce, 50 g rajčatového protlaku, paprika, 40 g hladké mouky, 60 g sterilovaného hrášku, petrželka

Zeleninová polévka s mletým masem
40 g slaniny, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 pórek, 1 mrkev, 1 petrže l, 200 g mletého masa, 2 l vody, 200 g tykve, šálek fazolek (nebo vařených fazolí), šálek hrášku, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 2 rajčata, bazalka nebo tymián, petrželka, 50 g strouhaného sýra (eidam apod.)

Zeleninová polévka s párkem Zeleninová polévka s párkem
300 g cibule, 500 g brambor (které se snadno nerozvaří), 500 g mrkve, 300 g mladého hrášku, 100 g špenátu, 1 litr masového vývaru, 3 lžíce másla, sůl, pepř, 3 lžíce sekané petrželky, 4 páry jemných párků

Zeleninové ragú s houskovými knedlíčky a masem
3 lžíce másla, 1 mrkev, 1 petrže l, 1 malý celer, 1 cibule, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 l vývaru, sůl, mletý pepř, muškátový květ, petrželka, kousek masoxu, 125 ml mléka nebo smetany i[Knedlíčky] 4 žemle, 2 dl mléka nebo smeany, 200 g mletého masa, 2 vejce, sůl, petrželka, 1 cibule, špetka muškátového květu, trochu hrubé mouky

Zeleninový kotlík se slaninou Zeleninový kotlík se slaninou
200 g prorostlé slaniny, ¼ litru masového vývaru, 3 cibule, 250 g mrkve, 250 g kedluben, 1 čerstvá paprika, 1 zelená paprika, 250 g pórku, 300 g zmrazeného hrášku, sůl, pepř, česnekový prášek, svazek pažitky

Zelná čorba s knedlíčky
100 g uzeného bůčku, 1 cibule, 1 lžíce sladké papriky, špetka ostré papriky, kmín, 1½ l vývaru (nejlépe z uzeného masa), 300 g kysaného zelí, 3 rajčata, sklenka vína, sůl, 2 lžíce šlehačky

Zelná nebo kapustová polévka
2 lžíce sádla, 1 velká cibule, 200 g mletého masa, mletá paprika sladká i pálivá, špetka kmínu, sůl, 1½ l vody, 400 g zelí (kapusty), 3 rajčata, 125 ml kysané smetany, 1 lžíce mouky