Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Polévka plná hvězd
1 litr hovězího vývaru, 1 velká mrkev, 1 cibule, kus pórku, několik snítek libečku, mletý pepř, sůl i[Domácí těstovinové hvězdičky] 100 g hrubé mouky, 1 malé vejce, 1 lžíce studené vody, 1 lžička studené vody, 1 lžička sušené petrželky, mouka na vá l

Polévka s hlávkovým salátem
2 hlávky salátu, 1 cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, ¾ l mléka, 1 l vody, 1 kostička masoxu, špetka cukru, 4 vejce, ocet, sůl

Polévka s masovými knedlíčky - "kololik"
2 l vývaru z kosti nebo bujónových kostek, 2 vejce, 5 g rýže, sůl, mletý pepř, 2 velké cibule, estragon, petrželka i[Knedlíčky] 200 g mletého masa, 50 g vařené rýže, 1 vejce, 1 menší cibule, petrželka, estragon, sůl, mletý pepř, máslo

Polévka s mletým masem
400 g hovězího masa, 1 a ¼ l vody, 1 cibule, několik kuliček celého pepře, sůl, 1 lžíce tuku, 1 lžíce hldké mouky, 2 dl mléka, žloutek, pažitka, 1-2 žemle, tuk na osmažení

Polévka s vegetariánskou klobásou Klaso
400 g brambor, 1 litr vody, 3 dl mléka, 2 dl smetany, žloutek, 2 lžíce hladké mouky, kmín, pepř, sůl, klobása Klaso

Polévka vinná
5 dl vína, 5 dl vody, 2 dl mléka, 30 g hladké mouky, 1 žloutek, 10 g cukru, sůl

Polévka z bramborové kaše se šunkou
500 g brambor, 1,2 litru vody, 0,25 litru mléka nebo sladké smetany, 100 g šunky, 50 g másla, 1 čerstvý žloutek, sůl, petrželová nať i[Vložka]: osmažená žemle

Polévka z dýně hokkaido
1 ks dýně hokkaido, 1 ks cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 lžíce olivový olej, 1 lžíce máslo, 5 cm velký kořen zázvoru, 1 l zeleninového vývaru, 1 ks citron, špetka soli, špetka pepře, 150 g zakysaná smetana, oregano

Polévka z kapra s kapáním
hlava a vnitřnosti z 1 kapra, 100 g kořenové zeleniny, 1 malá cibule, 1 kostka masoxu, 1 vejce, 30 g hladké mouky, 30 g másla, sůl, petrželka

Polévka z kostí
60 dkg hovězích kostí, 2 dkg loje (odřezky z předního hovězího), kořenová zelenina, 2 cibule, sůl, ½ kostky hovězího či slepičího bujónu

Polévka z línů
500 g línů, 150 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 50 g květáku, 60 g másla, 100 g hladké mouky, muškátový květ, pepř, sůl, 1 žloutek, petrželka, případně 50 g hrachu

Polévka z menších ryb I.
500 g menších ryb, 1 menší cibule, 100 g kořenové zeleniny, 50 g másla, 80 g hladké mouky, sůl, pepř, 1 žloutek, petrželka

Polévka z menších ryb II.
500 g drobných ryb, 50 g petržele, 50 g celeru, 1 menší cibule, libeček, 30 g másla a 50 g hladké mouky na jíšku, 15 g másla, pepř, petrželku, sůl

Polévka z ovesných vloček
5 vrchovatých lžíc ovesných vloček, 1 a ¼ l vody, 1 cibule, 3 lžíce másla, 40 g droždí, 1 vejce, sůl, 2 lžíce sekané pažitky

Polévka z růžičkové kapusty
50 g sádla, 1 cibule, mletá paprika, 2 lžíce mouky, 300 g očištěných růžiček kapusty, 1 a ½ litru vývaru (i z kostky), 1 bobkový list, 150 g mletého masa, sůl, citrónová kůra, 4 rajčata

Polévka z tykve s masovými knedlíčky - "ddmapur"
2 l vývaru, 300 g tykve, 1 cibule, máslo, sůl, mletý pepř, kardamom, skořice, 2 lžíce rajského protlaku i[Knedlíčky] 200 g mletého masa, 1 vejce, sůl, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 1 lžíce petrželky, 1 lžička estragonu, špetka sušených bylinek (majoránka, tymián, máta, kopr, petrželka, celetrové listy apod.), podle potřeby hrubá mouka

Polévka z úhoře s rýží
500 g úhoře, 70 g rýže, 3 stroužky česneku, 250 g rajčat, 30 g oleje, sůl

Polévka z uzeného jazyka
1 uzený hovězí jazyk (asi 1,2 kg), 2 litry vody, 1 petrže l, ¼ celeru, kousek pórku, 1 cibule, hrst mrazených malých mrkviček (baby karotky), snítka libečku, několik kuliček nového koření a celého pepře, bobkový list, sůl, hrst nasekané zelené petrželky, 2 krajíce tvrdšího chleba a 1 lžíce másla na jeho osmažení

Polévka z uzeného masa
50 dkg uzeného masa nebo kosti, 15 dkg kořenové zeleniny, mléko, 5 dkg krup, 1 l vody

Polévka z vařených brambor
500 g brambor uvařených ve slupce, 1½ litru vody, 0,2 litru mléka, 1 malá cibule, 1 lžíce másla, kmín, sůl, cibulová nať nebo pažitka, polévkové koření i[Vložka]: osmažený chléb

Polévka z Vysočiny
1 cibule, olej, česnek, 2 menší mrkve, 2 menší petržele, 2 brambory, 1 plechovka čočky, vegeta, kari koření, bazalka, oregano, majoránka, hrst ovesných vloček

Polévka ze sojových bobů a zeleniny
80 g sojových bobů, 50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g květáku, 80 g hladké sojové mouky, 40 g oleje, sůl

Pórková polévka I.
300 g pórku, 3 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 a ½ l vody, 2 rovné lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, 2 dl smetany, 1 žloutek, sůl

Pórková polévka II.
1 velký pórek, 50 g šunkového salámu, 3 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 1 l vody, 1 kostička masoxu, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 vejce, ½ lžičky Podravky, naťová cibulka nebo petrželka, 1 rohlík (houska, kousek veky), máslo na osmahnutí

Pórková polévka s estragonovými knedlíčky
2 větší pórky, 1 cibule, 1 dcl olivového oleje, 1 dcl bílého vína, ½ litru kuřecího vývaru, 200 ml smetany, 2 plátky veky, 150 g šunky, 2 lžíce zakysané smetany, 1 vejce, sůl, bílý pepř, hrst najemno nasekaného čerstvého estragonu