Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Kulajda
500 g brambor, 1 litr vody, 0,5 litru mléka nebo smetany, 150 g čerstvých hub, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 5 zrnek pepře, ¼ bobkového listu, špetka tymiánu, 1-2 nové koření, 1 malá cibule, ocet podle chuti, kmín, sůl

Kuřecí vývar s pórkem a vejcem Kuřecí vývar s pórkem a vejcem
1 litr kuřecího vývaru, 1 bobkový list, 1 lžička kari, sůl, pepř, 1 pórek, 4 lžíce nasekané petrželky, 4 žloutky

Květáková polévka
Kuřecí nebo slepičí vývar (asi 3 litry - lze nahradit polévkou z masoxu), 1 květák, 3 větší brambory, 5 čerstvých žampionů (mohou být jen nožičky), 1 čerstvá mrkev, kousek celeru, 2 petržele, sůl, pepř, vegeta, pažitka, zelená petrželka i[Jíška] 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky

Květáková polévka I.
250 g květáku, ¼ litru mléka, 30 g tuku, 40 g hladké mouky, sůl, mletý muškátový květ, pažitka

Květáková polévka se sýrem
200 g květáku, 30 g másla, 30 g hladké mouky, ¼ litru mléka, 1 žloutek, 100 g strouhaného sýra, sůl, mletý muškátový květ, zelená petrželka

Kyselá žampionová polévka
250 g brambor, 80 g žampionů, 20 g rostlinného tuku, kmín, 6 dl kyselého mléka, 40 g hladké mouky, sůl, kopr

Kyselica
30 dkg kyselého zelí, celý pepř, nové koření, bobkový list, klobása nebo uzené maso, 25 dkg brambor, 2 dl smetany, vejce, 1 l vody

Kyselo z ryb
500 g rybích odřezků, vnitřnosti, 100 g kořenové zeleniny, 60 ml octa, pepř, sůl, ¼ l kyselého mléka nebo bílého jogurtu, 30 g hladké mouky

Letní zeleninová polévka Letní zeleninová polévka
1 kuře (přibližně 800 g), 2 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžička masového extraktu, 1 lžička celého pepře, sůl, 1 bobkový list, 200 g dlouhozrnné rýže, 150 g pórku, 200 g mrkve, 200 g květáku, 100 g mladého hrášku, pepř, petrželka

Letnice
400 g brambor, 1½ litru vody, 100 g čerstvých hub (hříbků), 70 g zeleniny, 1 lžíce másla, 50 g krupice, sůl, pepř, 1 vejce, petrželová nať

Minestrone po janovsku
i[Na minestrone]: 1 cibule, 2 řapíky celeru s natí, 100 g pórku, 1 cuketa, 1 stroužek česneku, 500 g rajčat, 200 g italských obřích fazolí (ze sklenice nebo konzervy), 2 lžíce olivového oleje, 1 litr zeleninového vývaru, 200 g makaronů, sůl, pepř i[Na pesto]: 2 svazky bazalky, 2 stroužky česneku, 30 g parmazánu v celku, 50 g piniových oříšků, 5 - 6 lžic olivového oleje, sůl, pepř

Mléčná polévka s rajčaty
1½ litru mléka, 300 g rajčat, 40 g rostlinného tuku, 1 menší cibule, 40 g hladké mouky, citronová šťáva, špetka cukru

Mléčná rybí polévka
600 g ryb, 1 l mléka, 100 g brambor, 30 g másla, sůl

Mořská polévka po česku
400 g rybího filé, 60 g oleje, 1 cibule, kari koření, šafrán, 1 kostka masoxu, 100 g kořenové zeleniny, 1 stroužek česneku

Mrkvová polévka s kysanou smetanou
300 g mrkve, 200 g brambor, 1 litr vody, 1 dl kysané smetany, 2 lžíce celozrné mouky, bobkový list, tymián, sůl

Nudlová polévka s rajčaty Nudlová polévka s rajčaty
500 g rajčat, 1 lžíce oleje, sůl, 100 g polévkových nudlí, 1 cibule, pepř, 1 stroužek česneku, 2 lžíce sezamového oleje, 4 lžíce sekané petrželky, 2 lžičky masoxu

Obyčejná rybářská polévka
350 g drobných ryb, hlava z kapra, 350 g kapra, 1 větší cibule, sladká paprika, sůl

Opilé kuličky v polévce
i[Kuličky] 300 g mletého masa, 1 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce vodky, 4 lžíce pokrájené pažitky nebo cibulové natě, 1 lžíčka zázvoru, 1 vejce, špetka glutasolu, špetka cukru, sůl i[Vývar] 1 ½ l (i z kostky), pažitka

Pikantní kapří polévka
350 g vykostěného rybího masa, hlava, odřezky, 1 cibule, 20 g másla, 30 g rajčatového protlaku, 3 menší sladkokyselé okurky, 30 g kaparů, citronová šťáva, kopr, pepř, sůl

Pikantní rybářská polévka
1 kg kapra (1 kapr), 1 větší cibule, 12 g mleté papriky, 15 g sádla, sůl, feferonka, petrželka

Podzimní zeleninový hrnec Podzimní zeleninový hrnec
250 g mrkve, 100 g celeru, 750 g bílého zelí, 4 lžíce oleje, ¼ litru masového vývaru, 1 ½ lžičky ochucené soli, 2 pórky, 2 lžíce másla, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř

Polévka "kaldoun"
1 sáček zmrazené drůbeží polévkové směsi, 1 cibule, ½ sáčku zmrazené kořenové zeleniny, několik kapustiček, po ½ lžičce pepře, muškátového květu a nvého koření, 1 kostka drůbežího bujonu, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, petrželka i[Knedlíčky]: dvoje drůbeží játra, 1 vejce, 1 stružek česneku, 1 lžička másla, sůl, 1 lžička hladké mouky, strouhanka na zahuštění

Polévka "machoch" s knedlíčky
2 l vývaru, máslo, 4 velké brambory, 2 zelené papriky, 2 červené papriky, 1 cibule, estragon, sůl, mletý pepř, petrželka, pažitka, tymián i[Knedlíčky] 200 g mletého masa, 60 g krupice, 1 vejce, 1 malá cibule, 1 lžička másla, sušené bylinky, sůl, mletý pepř, 1 lžíce mletých ořechů

Polévka pana hostinského s červeným vínem Polévka pana hostinského s červeným vínem
500 g hovězího péra, 100 g prorostlé slaniny, 200 g cibule, 2 lžíce oleje, ¼ litru červeného vína, ½ litru masového vývaru, 1 stroužek česneku, 1 bobkový list, 1 lžička tymiánu, sůl, 200 g mrkve, 2 paprikové lusky, 4 lžíce nasekané petrželky

Polévka pivní
1 litr piva, sůl, špetka cukru, 2 dl mléka nebo smetany, 1 žloutek, 20 g hladké mouky