Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Bramborová polévka ze strouhaných brambor I.
500 g syrových brambor, 1½ litru vody, 100 g kořenové zeleniny, 40 g másla nebo tuku, 1 lžíce sušeného droždí, sůl, petrželová nať

Bramborová polévka ze strouhaných brambor II.
200 g syrových brambor, 1½ litru vody nebo vývaru (z kostí nebo z bujonu), 200 g zeleniny (pór, celer, mrkev, brukev - podle sezóny), 30 g másla, sůl, pepř, pažitka, libeček nebo petrželová nať

Bramborová polévka zimní
400 g brambor, 80 g kořenové zeleniny, 50 g kapusty, 20 g krup, 10 g sušených hub, 50 g másla, 60 g hladké mouky, kmín, 2 litry vody, stroužek česneku, pepř, sůl

Bramborové knedlíčky
200 g vařených a za horky prolisovaných brambor, 20 g tuku, 20 g hrubé mouky, 20 g hrubé krupice, 1 vejce, sůl

Bramborové knedlíčky se slaninou
100 g vařených brmabor, 100 g slaniny, ½ rohlíku, 1 vejce, 1 lžička hrubé mouky, sůl

Bramborové knedlíčky se sýrem
100 g vařených studených brambor, 20 g tvrdého strouhaného sýra, 1 lžička másla, 1 žloutek, 1 lžíce hrubé mouky, muškátový oříšek, petrželová nať, sůl

Bramborové nočky jemné
150 g vařených brambor, 30 g tuku, 30 g tvrdého sýra, 1 vejce a 1 žloutek, sůl, (event. tuk na smažení)

Bramborové nočky smažené
100 g vařených brambor, 0,2 litru vody, 70 g hrubé mouky, 10 g mála, 1 vejce a 1 žloutek, sůl, tuk na smažení

Bramborové nočky třené
250 g studených vařených brambor, 40-60 g hrubé mouky, 20 g tuku, 1 vejce a 1 žloutek, sůl

Bramborové nočky ze syrových brambor
200 g brambor, 60 g hrubé mouky, 50 g másla, 1 lžíce mléka, 1 vejce, sůl

Bramborový kotlík
500 g brambor, 20 g másla, 1 cibule, špetka dobromysli, 500 ml kuřecího vývaru, mletý pepř, sůl, 200 g jemných párků, čerstvou petrželku

Bramborový svítek do polévky
100 g vařených strouhaných brambor, 40 g másla, 20 g krupice, 20 g hrubé mouky, 2 vejce, petrželová nať, sůl, tuk na pánev

Bramorová polévka krémová
500 g brambor, 1½ litru vody, 500 g telecích kostí, 200 g zeleniny (květák, celer, petrže l, pór), sůl, muškátový oříšek, 6 lžic mléka, 1 čerstvý žloutek, 50 g másla, petrželová nať i[Vložka]: osmažená žemle

Bramorová polévka s hlávkovým zelím
500 g brambor, 1½ litru vody, ½ malé hlávky bílého zelí, 80 g sádla, 30 g hladké mouky, sůl, 1 lžička octa, kmín, podle chuti 1-2 žloutky

Brazilská polévka
300 g hovězího masa, 300 g vykostěného kuřecího masa, 2 lžíce oleje, cibule, petrže l, 3 stroužky česneku, 3 rajčata, 1¼ l vody, 5 lžic sterilovaného hrášku, sůl

Brněnská rybí polévka
hlava, ocas a vnitřnosti z kapra, 100 g kořenové zeleniny, sůl, 40 g másla, 60 g hladké mouky, ½ kostky masoxu, petrželka

Brokolicová polévka
1 brokolice, 1 cibule, 2 lžíce másla, 4 lžíce krupičky, 1½ litru vody, 1 kostka masoxu, špetka muškátového květu, 1 vejce, sůl, polévkové koření

Brokolicová polévka se sýrovými knedlíčky
1 menší brokolice, sůl i[Na knedlíčky]: 150 g tvrdého sýra, 1-2 lžíce strouhanky, 1 vejce, sekaná pažitka nebo petrželka

Brokolicový krém
1 větší brokolice, 2 litry vývaru, 1 kysaná smetana, 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, vegeta, pepř

Brynzová polévka
120 g brynzy, 50 g másla, 50 g cibule, 30 g hladké mouky, ¼ l kysané smetany, lžička mleté papriky, sůl, kmín, kopr, 1 a ¼ l vývaru z masoxu

Bujón
200 g předního hovězího (hrudí, žebro), 50 dkg morkových kostí, 50 dkg telecích kostí, 1 velký holub nebo ½ slepice, 50 dkg hovězích jater, 2 mrkve, 2 petržele, ½ menšího celeru, 2 cibule se slupkou, sůl, čerstvá petrželka

Celerová krémová polévka
300 g celeru, 250 g brambor, šálek mléka, 1 dl smetany, 1 l vody, petrželka, sůl

Celerová polévka
½ většího celeru, 60 g rostlinného tuku, 2 dl smetany, 2 žloutky, 1 kostka masoxu, 20 g hladké mouky, 40 g cibule, pažitka nebo petrželka, muškátový květ, sůl

Cibulačka flamendr
1 větší cibule, olej, 1 kostka masoxu, špetka oregana, 1 plátek veky, 1 plátek sýra

Cibulová polévka s rajčaty a vejci
2 větší cibule, 3 rajčata, 1 vejce, 1 kostka masoxu, 4 lžíce oleje, 1 a ½ l vody, sůl, pažitka