Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Bramborová polévka s kapáním
250 g brambor, kousek celeru, menší mrkev, ¼ malé kapusty, 1 pór, 3 rajčata, 1½ litru vody (nebo vývaru z masoxu), sůl, pepř, petrželová nať, 1 lžíce čerstvého másla i[Na kapání]: 1 vejce, 2 lžíce strouhaného sýra, 2-3 lžíce hrubé mouky

Bramborová polévka s kapustou Bramborová polévka s kapustou
200 g kapusty, 200 g brambor, 2 cibule, 100 g prorostlé slaniny, 1 lžíce oleje, 1 lžička masoxu, sůl, pepř, 50 g hovězího morku, 50 g plísňového sýru, strouhaný muškátový oříšek

Bramborová polévka s koprem
400 g brambor, 1 litr vody, sůl, 0,2 litru kysaného mléka, 1 lžička hladké mouky, trocha čerstvých nebo sušených hub, svazek čerstvého kopru, kmín

Bramborová polévka s kopřivami
1 kg brambor, 1 litr vody, 1 malá cibule, sůl, 150 g mladých kopřiv, 0,2 litru sladké smetany, 1 čerstvý žloutek

Bramborová polévka s králičími drůbky
500 g brambor, 1½ litru vody, drůbky z králíka, sůl, 3 zrnka nového koření, ½ bobkového listu, 0,125 litru kyselé smetany, 1 lžíce hladké mouky, ocet podle chuti

Bramborová polévka s krupicí
250 g brambor, 150 g kořenové zeleniny, 80 g sádla, 1½ litru vody, 50 g cibule, 2 lžíce krupice, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, sůl

Bramborová polévka s krupkami
200 g brambor, 1 svazek póru nebo mladých naťových cibulek, 1½ litru vody, 2 lžíce tučných škvarků, ½ kostky masoxu, špetka tlučeného kmínu, špetka majoránky, 50 g vařených krupek, sůl, petrželová nať

Bramborová polévka s kysaným zelím
150 g brambor, 100 g kysaného zelí, 1½ litru vody, 0,2 litru kyselého mléka nebo smetany, 20 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, kmín, 1 čerstvé vejce

Bramborová polévka s kysaným zelím a masem
300 g brambor, 250 g kysaného zelí, 150 g vepřového masa (nebo uzené klobásy), 1,1 litru vody, 0,3 litru kyselé smetany, 1 lžíce sušených hub, 1 lžička rajčatového protlaku, ½ lžičky sladké papriky a 1 lžička másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl

Bramborová polévka s kyselou smetanou
500 g brambor, 1 litr vody, 0,1 litru kyselé smetany, 30 g másla, 1 malá cibule, ½ nepálivé zelené papriky, sůl

Bramborová polévka s ovesnými vločkami
250 g brambor, 1½ litru vody, 60 g másla, 50 g ovesných vloček, 0,2 litru mléka, 1 žloutek z čerstvého vejce, sůl, petrželová nať

Bramborová polévka s podmáslím a ztracenými vejci
600 g brambor, 0,5 litru vody, 1 litr podmáslí, 60 g másla, 40 g hladké mouky, sůl, kmín, 4-5 malých čerstvých vajec

Bramborová polévka s pórem
500 g brambor, 1½ litru vody, 3 póry, 50 g másla nebo tuku, sůl, petrželová nať, 1 čerstvý žloutek a 3 lžíce mléka

Bramborová polévka s rybím filé
200 g brambor, 75 g rybího filé, 0,5 litru vody, 10 g slaniny, 1 lžíce tuku, 1 středně velká cibule, ¼ bulvy celeru, ½ zelené papriky, ¼ citronu, sůl, pepř, 0,2 litru mléka

Bramborová polévka s rýží
250 g brmabor, 1½ litru vývaru z masa, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 3 lžíce pokrájené kořenové zeleniny, 2 lžíce rýže, několik plátků čerstvých nebo sušených hub, pepř, sůl, petrželová nať

Bramborová polévka s uzeninou
400 g brambor, 1,2 litru vody, sůl, kmín, 100 g sterilovaného hrášku, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, 100 g uzeniny (párek, salám), 2-3 stroužky česneku, pepř, sůl, majoránka, 0,1 litru mléka

Bramborová polévka se smetanou a houbami
300 g brambor, 1 litr vody, 0,5 litru kyselé smetany, 200 g čerstvých hub, 80 g másla, 30 g hrubé mouky, 2-3 vejce, kousek bobkového listu, 1 malá cibule, kmín, sůl, čerstvý kopr

Bramborová polévka se sýrem I.
250 g brambor, 1½ litru vody, sůl, 150 g taveného sýra nebo brynzy, 15 g másla, 1 vejce uvařené netvrdo, vývar z kmínu, pažitka nebo petrželová nať

Bramborová polévka se sýrem II.
250 g brambor, 1 litr vody, kmín, sůl, 60 g sýra eidam, 25 g másla, 20 g hladké mouky, 1 malá cibule, 4 lžíce rozkrájené kořenové zeleniny, majoránka, česnek

Bramborová polévka se syrovátkou a houbami
500 g brambor, 0,5 litru vody, 0,7 litru syrovátky, 100-300 g čerstvých hub, 40 g másla, 40 g hladké mouky, kmín, pepř, sůl

Bramborová polévka se zeleninou a sýrem
200 g brambor, 1½ litru vody, 1 kostka masoxu, 50 g mrkve, 50 g petržele, ¼ hlávky kapusty, kousek květáku, 80 g másla, sůl, pepř i[Vložka]: 1 žemle, 30 g tuku, 50 g tvrdého sýra

Bramborová polévka selská I.
300 g brambor, 100 g syrového uzeného bůčku, 1,2 litru vody, sůl, 60 g celeru, 50 g mrkve, 50 g zeleného hrášku,50 g póru, 50 g fazolek, 60 g másla, pepř, 0,5 litru svařeného mléka, 1 žemle, petrželová nať

Bramborová polévka selská II.
500 g brambor, 1½ litru vody, 150 g kořenové zeleniny, 30 g sádla, 5 g sušených hub, 1 cibule, 1 pórek, kousek kapusty, jíška z 1 lžíce tuku a 2 lžic hladké mouky, kmín, sůl, petrželová nať

Bramborová polévka tradiční
300 g brambor, 100 g kořenové zeleniny, ½ hlávky kapusty, 10 g sušených hub, 30 g dušených krupek, 1/5 litru vody, 50 g sádla, 30 g hladké mouky, sůl, kmín, majoránka, 2 stroužky česneku, 2 lžíce husté kyselé smetany

Bramborová polévka z osmažených brambor
300 g brambor, 1,1 litru vody, 200 g másla, 50 g žampionů, 1 malá cibule, 100 g šunky, sůl, 0,2 litru kysané smetany, 1 čerstvý žloutek, petrželová nať