Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Aliotta
400 g ryby, 30 g oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka, 2 žlouky, citronová šťáva

Americká rychlá polévka z mletého masa
300 g mletého masa, máslo, 1 cibule, 200 g zmrazené zeleniny, 1 velký brambor, 1½ l vody, 1 kostka bujónu, vlasové nudle, sůl, mletý pepř, petrželka

Americká zelňačka
300 g mletého masa, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 1½ l vývaru, 500 g čerstvého zelí, 2 lžíce rozinek, 1 lžička cukru, šťáva z 1 citrónu, žemle, olej

Anglická zelná polévka s knedlíčky
500 g hlávkového zelí, 50 g másla, 1 a ½ l vývaru, 2 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, sůl, popřípadě 2 lžíce smetany i[Knedlíčky] 150 g mletého masa, 1 lžíce strouhanky, 1 lžička nakrájené cibulky, 2 lžíce smetany, sůl a pepř

Bílá polévka
30 dkg brambor, kmín, sůl, bobkový list, mléko, mouka, 1 l vody

Boršč s masovými knedlíčky
300 g červené řepy, 200 g kořenové zeleniny, 1 cibule, sádlo, 1 ¼ l vývaru, 200 g čerstvého zelí, cukr, sůl, ocet, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo 3 rajčata, 2 větší brambory, 2 bobkové listy, 6 kuliček pepře, ¼ l kysané smetany, párek, petrželka, kopr i[Knedlíčky] 200 g mletého masa, 1 v mléce máčeny a třený rohlík, 1 vejce, sůl, mletý pepř, petrželka

Bramborová česnečka
500 g brambor, 100 g celeru, 1½ litru vody, sůl, 80 g sádla (možno-li husího), 4 stroužky česneku, pepř, 2 tenké krajíce tmavého chleba, petrželová nať nebo pažitka

Bramborová polévka bílá
500 g brambor, 1 litr vody, 0,1 litru mléka, 50 g másla, 1 žloutek, sůl, petrželová nať

Bramborová polévka I.
300 g brambor, 2 mrkve, 1 petrže l, ¼ celerové bulky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, oříšek másla, trocha polohrubé mouky, hrst celerových listů, hrst nahrubo posekaných listů libečku, hrstka čerstvé majoránky, 1 litr masového vývaru z kostky, sůl, pepř, kmín

Bramborová polévka II.
250 g brambor, 30 g rostlinného tuku, 1 cibule, 25 g hladké mouky, 100 g kořenové zeleniny, pórek, kapusta, květák, čerstvé houby, sůl, kmín, 2 stroužky česneku, pažitka, majoránka

Bramborová polévka jemná
400 g brambor, 100 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, méně petržele), 1 litr vody, 0,5 litru mléka nebo smetany, 60 g másla, 60 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, petrželová nať i[Vložka]: 1 žemle osmažená na tuku

Bramborová polévka mléčná I.
300 g brambor, 1 litr vody, 0,5 litru mléka, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 1 malá cibule, 3 zrnka nového koření, 5 zrnek pepře, 1 malý bobkový list, špetka tymiánu, 1-2 lžíce octa, sůl

Bramborová polévka mléčná II.
500 g brambor, 1 litr vody, 0,1 litru kyselé smetany, 60 g másla, 30 g polohrubé mouky, 1 vejce, kmín, sůl, petrželová nať

Bramborová polévka nakyselo
500 g brambor, 1½ litru vody, 0,25 litru kysané smetany, 1 vejce (uvařené natvrdo), kmín, sůl, hladká mouka

Bramborová polévka po hajducku
500 g brambor, 1½ litru vody, 150-200 g klobásy, 2 krajíce chleba, 1 malá cibule, 1 lžíce sádla, sůl

Bramborová polévka s celerem I.
250 g brambor, 250 g celeru, 50 g cibule, 30 g másla, 1½ litru vody s masoxem nebo slabšího vývaru, 2 žampiony, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, petrželová nať i[Vložka]: 1 žemle, 30 g tuku

Bramborová polévka s celerem II.
100 g vařených brambor nebo zbytek bramborové kaše, 100 g celeru, 1 malá cibule, 30 g másla, 40 g polohrubé mouky, 1 čerstvý žloutek, 0,1 litru mléka, pepř, sůl, petrželová nať

Bramborová polévka s cibulí a paprikou
400 g brambor, 1 litr vody, 0,5 litru kysané smetany, 200 g cibule, 100 g sádla, 40 g polohrubé mouky, sladká paprika, sůl

Bramborová polévka s drobením
500 g brambor, 1½ litru vody, 50 g sušených krup nebo rýže, 50 g cibule, 80 g másla, pažitka, sůl i[Na drobení]: 1 vejce, asi 120 g hrubé mouky

Bramborová polévka s houbami I.
200 g brambor, 200 g čerstvých hub, 100 g kořenové zeleniny, 40 g tuku, 30 g hladké mouky, 1½ litru vody, sůl, česnek, majoránka

Bramborová polévka s houbami II.
750 g brambor, 50 g nastrouhaného celeru, 20 g sušených hub, 1 lžíce másla a 2 lžíce mouky, 1½ litru vody, kmín, sůl, stroužek česneku, majoránka

Bramborová polévka s hrachem
300 g brambor, 1½ litru vody nebo vývaru z bujónu, 150 g hrachu, 30 g hladké mouky, 30 g tuku, 1 malá cibule, majoránka, pepř, sůl, podle chuti česnek

Bramborová polévka s játry I.
250 g vařených brambor, 50 g jater, 100 g čerstvých hub (nebo 5 g sušených, povařených v mléce), 80 g kořenové zeleniny, 20 g cibule, 1½ litru vody, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 0,1 litru mléka, 1 čerstvý žloutek, pepř, sůl, petrželová nať

Bramborová polévka s játry II.
300 g brambor, 200 g vepřových nebo telecích jater, 100 g kořenové zeleniny, 1½ litru mody, 60 g másla, 30 g hladké mouky, 1 menší cibule, pepř, sůl, petrželová nať i[Vložka]: žemle rozkrájená na kostičky a osmažená na 30 g tuku

Bramborová polévka s jogurtem
300 g brambor, 1,1 litru vody, 0,25 litru bílého jogurtu, 50 g másla, 50 g hrubé mouky, 1 malá cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl