Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Angreštové čatní
1 kg angreštu, 150 g cibule, 200 g rozinek, 400 g cukru, 10 g soli, 200 ml 8% octa, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička mletého pepře

Čatní ze zelených rajčat
1 kg zelených nedozrálých rajčat, 800 g čerstvých pálivých paprik, 250 g jablek, 300 g cibule, 50 g rozinek, 250 g cukru, 10 g soli, 250 ml 8% octa, 3 lžičky mletého zázvoru

Čedarový dip
150 g cream cheese nebo lučina, 50 ml plnotučného mléka, oranžový čedar, zelená chilli paprička

Dip z batátů
500 g batátů (sladkých brambor), 100 ml jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, citronová šťáva

Dýňové čatní I.
1 kg upravené dýně, 500 g zralých rajčat (spařených a oloupaných), 250 g cibule, 3 stroužky česneku, 50 g rozinek, 700 g cukru, 40 g soli, 500 ml 8% octa, 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření

Dýňové čatní II.
1½ kg upravené dýně, 500 g cibule, 6 stroužků česneku, 3 lžíce sádla, 20 g soli, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, 5 lžic sojové omáčky, 1 větší rajský protlak (140 g)

Hořčicový dip
4 lžíce majonézy, 1 lžíce dijonské hořčice, estragon, citronová šťáva

Jablečné čatní
1½ kg jablek, 500 g cibule, 300 ml jablečného moštu, 500 g cukru, 10 g soli, 500 ml 8% octa, 10 lžiček mletého zázvoru, 3 lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého pepře

Jogurtový dip
1 kelímek jogurtu, 1 lžíce máty, koriandr, římský kmín, sůl, citronová šťáva

Křenová majonéza
200 g majolky, 1 dl sladké smetany, 6 lžíc jemně strouhaného křenu, sůl, 2 lžíce citrónové šťávy, ½ lžičky cukru

Křenová omáčka
1 litr mléka, hladká mouka, 2 dcl uzeného vývaru, krenex, 1 bobkový list, 4 kuličky nové koření

Křenová omáčka s vejci
2 lžíce másla (Hery), 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru z masoxu, 1 kelímek sladké smetany, 1 oloupaný a jemně nastrouhaný křen, 1 lžička cukru, 1 lžička citronové šťávy, sůl, vejce vařená natvrdo

Majonéza s rajčatovým kečupem
200 g majolky, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce bílého vína, 1-2 lžíce citrónové šťávy, sůl, mletý pepř

Meruňkové čatní
1 kg meruněk, 1 kg kyselejších jablek, 300 g cibule, 200 g rozinek, 500 g cukru, 450 ml 8% octa, 100 g čerstvého kořene zázvoru, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého hořčičného semínka, ½ mletého muškátového oříšku, kůra z 1 citronu, kůra ze 2 pomerančů, šťáva ze 2 pomerančů

Okurková omáčka
5 dkg másla, 6 dkg mouky, 4 zrnka pepře, sůl, lžička cukru, 2 dl smetany, 1 l vody, 2 větší kyselé okurky

Omáčka kari
250 g zakysané krémovité smetany, 2 vařené vaječné žloutky, 3 lžíce hořčice, 1 lžička koření kari, 1 středně velká cibule, 2 lžičky sardelové pasty, 1 lžíce citronové šťávy, sůl

Omáčka Tzatziky
menší salátová okurka, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 čajová lžička octa, 2 stroužky česneku, 1 větší bílý jogurt, menší hrst nasekané čerstvé máty a celé lístky na ozdobu

Pesto a la genovese
4 stroužky česneku, 1 - 2 hrnky čerstvé bazalky, 25 g piniových oříšků (lze nahradit vlašskými nebo kešu), 25 ml panenského olivového oleje, 25 g parmazánu, ½ lžičky soli, 250 g špaget

Rajčatový dip
10 ks cherry rajčátka, 3 lžíce zakysané smetany, plocholistá petržel, máta, 1 ks červená cibule

Rajská omáčka
40 g másla, 20 g cibule, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, hřebíček, ½ bobkového listu, špetka tymiánu, celá skořice, 20 g cukru nebo medu, 40 g mouky, 4 uzrálá rajská jablíčka (nebo 2 navršené lžíce rajského protlaku), masový vývar dle potřeby (cca 1,2 litru), sůl (dle toho jak slaný je vývar), z ½ citronu šťáva nebo 1/16 litru citronády

Ředkvičkový dip
3 svazky ředkviček, 200 ml zakysané smetany, 50 ml majonézy, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, petrželku, mletý bílý pepř, špetku cukru, sůl, řeřichu nebo pažitku

Švestková omáčka
½ litru vody, 5 lžic švestkových povide l, 2 lžíce strouhaného perníku (nebo chleba), kousek celé skořice, 3 utlučené hřebíčky, šálek sladké smetany, hrst spařených rozinek, 4 lžíce mandlových nudliček, cukr

Švestkové čatní
300 g švestek, 1 kg rajčat, 100 g jablek, 100 g cibule, 150 g cukru, 5 g soli, 150 ml 8% octa, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ lžičky mletého pepře

Taramasalata
2 oloupané velké brambory, 120 g tresčích jiker neboli tarama, ⅓ hrnku citronové šťávy, ⅔ hrnku olivového oleje, 2 lžíce nakrájené petrželky

Trnková máčka
15-20 dkg povide l, ¾ l vody, ¼ l mléka nebo smetany, hladká mouka, cukr, máslo