Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Bobotee
50 g másla, 2 cibule, 3 rajčata, 500 g mletého masa, 1 lžička kari, 1 dl vývaru, 3 lžíce rozsekaných mandlí, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 2 dl mléka

Čevapčiči
200 g vepřového masa, 200 g hovězího masa, 200 g skopového masa, 2 větší cibule, sůl, 1 lžička mleté papriky, špetka pepře, 4 lžičky hořčice, tuk na opékání

Dolma ve vinném nebo špenátovém listu po arabském způsobu
400 g mletého masa, šálek polouvařené rýže, 2 velké cibule, sůl, 1 lžička zázvoru, po špetce pepře, skořice, koriandru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce pokrájených mandlí, mladé listy vinné révy nebo špenátu, máslo, 1 konzerva rajčatového protlaku nebo 500 g rajčat a 1 lžíce listů máty peprné

Dolma z jablek "aštakarak"
8 větších jablek, 3 lžíce másla, 1 lžička cukru, 15 švestek, 2 dl vývaru, 1 lžíce bazalky nebo petrželky, sůl, mletý pepř, 1 lžíce ořechů, základní náplň, 1 lžíce rozinek do nádivky

Dolma z lilků "ečmiradze"
6 lilků, sůl, mletý pepř, 1 cibule, 3 lžíce másla, 6 lžic rajčatového protlaku, 125 ml kysané šlehačky, 1 lžíce mouky, 5 stroužků česneku, 2 lžíce bylinek (petrželka, bazalka, yzop, kopr, tymián, estragon aj.), základní náplň

Dolma z tykviček
2 mladé tykvičky, 1 velká cibule, 2 lžíce másla, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce mouky, 2 dl vývaru, 2 lžíce bylinek (petrželka, kopr, bazalka aj.), 2 bobkové listy, sůl, 5 kuliček pepře, základní náplň

Dolma ze zelných listů
1 hlávka zelí (asi 800 g), 3 lžíce másla, 2 jablka nebo kdoule, 2 cibule, 3 lžíce protlaku z rajčat, mletý pepř, bazalka, saturejka, koriandr (nebo lžička adžiky), asi 2 dl vývaru, kysaná smetana, základní náplň

Dušené mleté maso po arabsku
4 lžíce oleje, sůl, 1 lžička zázvoru, špetka šafránu, 4 stroužky česneku, 750 g mletého masa, 1 velká cibule, ½ lžičky mletého koriandru, 2 lžíce oliv, citrón

Dušené mleté maso po arabsku "tadžin" s brambory
500 g brambor, 4 lžíce oleje, 1 velká cibule, 750 g mletého masa, 2 stroužky česneku, špetka římského kmínu (nebo jen kmínu), 1 lžička zázvoru, po špetce pálivé papriky, šafránu, pepře, koriandru, 1 lžička sladké papriky, sůl, 2 lžíce petrželky

Dušené mleté maso po arabsku "tadžin" s brambory, hráškem a mrkví
750 g mletého masa, 4 lžíce oleje, 300 g brambor, 150 g mrkve, 1 velká cibule, 4 lžíce hrášku, po lžičce zázvoru a sladké papriky, po špetce římského kmínu, šafránu a pepře, sůl, petrželka

Dušené mleté maso s mrkví a brambory
2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 2 větší mrkve, 500 g mletého masa, sůl, mletý pepř, kmín, paprika, špetka kari, kousek polévkové kostky, 600 g brambor, petrželka

Dušené mleté maso s rajčaty, cibulí a vejci
2 lžíce másla, 1 cibule, 400 g mletého masa, 8 rajčat, hrst zelené natě mladé cibulky nebo 3 lžíce pažitky, sůl, mletý pepř, 4 vejce

Finská sekaná pečeně v alobalu
500 g mletého masa, 2 žemle, mléko, 1 vejce, 100 g tvrdého sýra, 1 střední syrová mrkev, 1 větší sterilovaná okurka, 1 cibule, sůl, mletý pepř, zázvor, špetka kari, strouhanka, 1 bílek, máslo

Florentské polpety
500 g mletého masa, 100 g uzeného masa, 2 cibule, 2 vejce, sůl, mletý pepř, špetka dobromysli (oregána), špetka drceného rozmarýnu, 2 lžíce mouky, olej na smažení, 50 g másla, 1 mrkev, 1 petrže l, 50 g celeru, bazalka, vývar, 1 dl vína, citrónová šťáva, petrželka

Hlavička
250 g vepřové plece, 250 g uzeného bůčku, 250 g masa z kuřete, 1 chlebíčková veka nebo 5 housek, ½ šálku vývaru z uzeného, hrst nasekaných spařených kopřiv, pažitky nebo petrželky, sůl, pepř, po ½ lžičce muškátového květu a muškátového oříšku, 6 vajec, ½ šálku mléka, sádlo na vymaštění a strouhanka na vysypání pekáče

Hnízda na rajčatech
400 g mletého masa, cibule, sůl, mletý pepř, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, petrželka, bazalka, 4 vejce natvrdo, máslo, 500 g rajčat, sůl, 50 g strouhaného sýra

Houbová sekaná
400 g mletého masa, 300 g udušených jemně rozsekaných hub, kmín, 20 g másla, 1-2 vejce, cibule, petrželka, hrst strouhanky, sůl, mletý pepř, mléko, sádlo

Chatařská sekaná
500 g mletého masa (hovězí a vepřové), sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 1 cibule, ½ lžičky drceného kmínu, 2 housky, šálek mléka, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, strouhanka i[Náplň]: 100 g měkkého salámu (na kolečka), 100 g žampionů, 2 vejce, sůl, kmín, olej nebo sádlo

Indický pilaf (puláo)
300 g mletého masa, 3 cibule, 4 lžíce oleje, 1 lžička kari, ½ lžičky skořice, sůl, 300 g rýže, vývar, 4 vejce vařená natvrdo

Kari z mletého masa
100 g másla, 2 lžíce mandlí, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce pokrájených sušených meruněk, 2 stroužky česneku, 2 cibule, 1 lžíce zázvoru, 1 lžíce kari, 750 g mletého masa, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce jogurtu

Klopsy na jablkách, mandlích a rozinkách
400 g mletého masa, 1 žemle máčená v mléce, 1 vejce, 50 g šunky, sůl, mletý pepř, máslo, 30 g cukru, 4 jablka, citrónová kůra i šťáva, 1 lžíce mandlí, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce rumu

Klopsy po znojemsku
500 g mletého masa, 2 cibule, 1 žemle, 1 vejce, sůl, mletý pepř, máslo, 2 lžíce mouky, vývar, 1 dl šlehačky, 3 sterilované okurky, ½ lžičky worcesterské omáčky

Klopsy s houbovou smetanovou omáčkou
500 g mletého masa, sůl, mletý pepř, petrželka, 2 lžíce mouky, 3 lžíce másla, 1 cibule, 200 g čerstvých hub, 1 stroužek česneku, kari, ½ polévkové kostky, ½ l šlehačky, 1 lžička mouky, citrón

Knedlíčky z mletého masa se zeleninou Knedlíčky z mletého masa se zeleninou
150 g mletého masa, 1 vejce, ¼ lžičky soli, 2 lžíce cibulových kostiček, 4 lžíce pšeničných otrub, 1 lžíce oleje, pepř i[Do zeleniny]: 2 cibule, 2 lžíce másla, 1 malá konzerva rajčat, 150 g zmrazeného hrášku, 2 lžíce petrželky, špetka majoránky