Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Dolma z lilků "ečmiradze"
6 lilků, sůl, mletý pepř, 1 cibule, 3 lžíce másla, 6 lžic rajčatového protlaku, 125 ml kysané šlehačky, 1 lžíce mouky, 5 stroužků česneku, 2 lžíce bylinek (petrželka, bazalka, yzop, kopr, tymián, estragon aj.), základní náplň

Dolma z tykviček
2 mladé tykvičky, 1 velká cibule, 2 lžíce másla, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce mouky, 2 dl vývaru, 2 lžíce bylinek (petrželka, kopr, bazalka aj.), 2 bobkové listy, sůl, 5 kuliček pepře, základní náplň

Dolma ze zelných listů
1 hlávka zelí (asi 800 g), 3 lžíce másla, 2 jablka nebo kdoule, 2 cibule, 3 lžíce protlaku z rajčat, mletý pepř, bazalka, saturejka, koriandr (nebo lžička adžiky), asi 2 dl vývaru, kysaná smetana, základní náplň

Domácí guláš Domácí guláš
600 g hovězího masa, 300 g cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce sladké papriky, 1 bobkový list, ⅜ litru masového vývaru, sůl, pepř, 2 lžíce měkkého másla, 1 lžíce hladké mouky

Dračí ryba
600 g kapra, sůl, pepř, 120 g másla, 1 větší cibule, 200 g kyselých hub, 50 ml vína

Dušená hovězí pečeně se sýrem a slaninou Dušená hovězí pečeně se sýrem a slaninou
Svazek polévkové zeleniny, 4 rajčata, 2 cibule, 4 lžíce oleje, 1 kg hovězí květové špičky, ¼ litru masového vývaru, 1½ lžičky soli, pepř, 1 lžíce sladké papriky, 2 lžičky plnotučné hořčice, 120 g ementálu, 6 tenkých plátků slaniny, ⅛ litru husté kysané smetany

Dušená krůta na víně
4 porce krůty, 50 g másla, 1 lžíce oleje, 20 g slaniny nebo uzeného bůčku, 1½ dl bílého vína, 1 malá karotka, kousek kedlubny a květáku, 1 malá cibule, petrželka, pepř, sůl

Dušená pečeně na rajčatech Dušená pečeně na rajčatech
1 kg hovězího zadního, 1 lžíce ostřejší hořčice, 1 lžička soli, ½ lžičky černého pepře, 4 lžíce oleje, ¼ litru červeného vína, 3 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, 750 g rajčat, 1 lžíce kečupu

Dušené hovězí po španělsku Dušené hovězí po španělsku
1½ kg zadního hovězího masa, ⅓ hrnku nadrobno nakrájených loupaných mandlí, ⅔ hrnku nadrobno nakrájených zelených oliv bez pecek, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce olivového oleje, 1 hrnek červeného vína, 1 hrnek hovězího vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl

Dušené kuře na červeném víně Dušené kuře na červeném víně
1 kuře (1,3 kg), 1 lžíce citronové šťávy, 2 cibule, 250 g žampionů, 2 lžíce másla, ¼ litru červeného vína, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce masoxu, sůl, pepř, ¼ litru smetany, 2 lžíce hladké mouky

Dušené mleté maso po arabsku
4 lžíce oleje, sůl, 1 lžička zázvoru, špetka šafránu, 4 stroužky česneku, 750 g mletého masa, 1 velká cibule, ½ lžičky mletého koriandru, 2 lžíce oliv, citrón

Dušené mleté maso po arabsku "tadžin" s brambory
500 g brambor, 4 lžíce oleje, 1 velká cibule, 750 g mletého masa, 2 stroužky česneku, špetka římského kmínu (nebo jen kmínu), 1 lžička zázvoru, po špetce pálivé papriky, šafránu, pepře, koriandru, 1 lžička sladké papriky, sůl, 2 lžíce petrželky

Dušené mleté maso po arabsku "tadžin" s brambory, hráškem a mrkví
750 g mletého masa, 4 lžíce oleje, 300 g brambor, 150 g mrkve, 1 velká cibule, 4 lžíce hrášku, po lžičce zázvoru a sladké papriky, po špetce římského kmínu, šafránu a pepře, sůl, petrželka

Dušené mleté maso s mrkví a brambory
2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 2 větší mrkve, 500 g mletého masa, sůl, mletý pepř, kmín, paprika, špetka kari, kousek polévkové kostky, 600 g brambor, petrželka

Dušené mleté maso s rajčaty, cibulí a vejci
2 lžíce másla, 1 cibule, 400 g mletého masa, 8 rajčat, hrst zelené natě mladé cibulky nebo 3 lžíce pažitky, sůl, mletý pepř, 4 vejce

Dušené roštěnky
¾ kg masa z nízkého roštěnce, 5 zrnek pepře, 4 dkg mouky, 4 dkg loje, 3 dkg másla, 2 větší cibule, šálek kysané smetany, 5 dkg čerstvých hříbků, sůl, mletý pepř

Dušené skopové s mrkví Dušené skopové s mrkví
600 g skopového masa, 250 g cibule, 1 stroužek česneku, ½ lžičky soli, 1 lžíce oleje, ¼ litru červeného vína, 1 lžička masoxu, pepř, 600 g mrkviček, 1 lžíce másla, 2 lžíce sekané petrželky

Dušený kapr po česku
600 g kapra, citron, 10 g hladké mouky, sůl, 50 g másla

Dušený kapr po italsku
600 g kapra, 1 cibule, 40 g olivového oleje, kmín, sůl, 300 g rajčat, 50 g tvrdého sýra

Dušený kapr se studenou sýrovou omáčkou
600 g ryby, 1 cibule, celý pepř, sůl, 4 plátky citronu, petrželka, 20 g másla i[Omáčka]: ½ měkkého tvarohu nebo 1 krémový sýr, 1 jablko, 200 ml sladké smetany, citronová šťáva a kůra, cukr, pažitka

Dvojitá roštěnka (Rumsteak)
4 roštěnky (cca 4 cm silné), vývar, sůl, pepř, 3 lžíce olivového oleje, oříšek másla

Filé s olivami
600 g ryího filé (např. z tresky), 4 rajčata, 4 šalotky, 2 lžíce černých oliv, 4 lžíce oleje, 1 citron, 2 stroužky česneku, 1-2 snítky tymiánu, sůl, mletý pepř

Filetové steaky se smržovou omáčkou Filetové steaky se smržovou omáčkou
40 g sušených smržů, ½ lžičky masoxu, ¼ litru zakysané smetany, ⅛ litru šlehačky, 1 lžička citronové šťávy, ¼ lžičky zeleného pepře, 1 pórek, sůl, 4 telecí steaky (po 100 g), 2 lžíce neutrálního oleje

Filety z mořské štiky na šalvěji
4 filety z mořské štiky, 2 lžíce olivového oleje, lístky čerstvé šalvěje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 rajčata, 1 paprika, sůl, pepř