Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Andaluský biftek
4 silnější plátky svíčkové, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, 2 menší lilky, 120 g šunky, 2 lžíce másla, cibule, 100 g rýže, 4 rajčata, lžíce kečupu, několik kapek tabasca

Bažant po myslivecku
1 mladý bažant (1 kg), 1 lžička soli, ½ lžičky pepře, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce oleje, ⅛ litru bílého vína, ⅛ litru vývaru (z masoxu), 250 g čerstvých hub, 4 lžíce másla, 150 g malých cibulek, 1 lžička solamylu, 4 lžíce smetany

Bažant s vinnou omáčkou Bažant s vinnou omáčkou
1 mladý bažant (800 g), 50 g másla, 50 g slaniny, 1 lžička soli, ½ lžičky bílého pepře, 250 g modrých hroznů, ¼ litru suchého bílého vína, 1 stroužek česneku, ¼ litru smetany, 1 lžička škrobu, 2 lžíce polosuchého sherry

Bažant se smetanovou omáčkou
1 mladý bažant (1 kg), 1 lžička soli, ½ lžičky pepře, 4 tenké plátky slaniny, 40 g změklého másla, ¼ litru bílého vína, ⅛ litru kysané smetany, 2 lžičky solamylu

Biftek s vějířovitými bramborami Biftek s vějířovitými bramborami
4 steaky (po 150 g, 2 cm vysoké) z hovězí kýty, 2 + 2 lžíce oleje, ½ lžičky černého pepře, 800 g stejně velkých brambor, 1 lžička soli, ⅛ litru masového vývaru, 2 lžíce másla a strouhanky

Bifteky s česnekovým máslem
4 svíčkové řezy (á 200 g), černý pepř, sůl, 3 lžíce olivového oleje, ⅛ másla, 3 drcené stroužky česneku, 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky

Bifteky s provensálským kořením
4 bifteky ze svíčkové (cca á 200 g), červená, žlutá a zelená paprika, cuketa, cibule, stroužek česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky provensálského koření, sůl, pepř, citron, 100 g odpeckovaných černých oliv, 2 lžíce kaparů, 2 lžíce oleje

Blanické kuře s nádivkou
1 větší kuře, sůl, 1 lžička grilovacího koření i[Nádivka]: 1 drůbeží játra (nebo 1 malá játrová paštika), 200 g mletého vepřového masa, 100 g slaniny, několik menších žampionů nebo jiných hub, 1 rohlík, 1 šálek mléka, 2 vejce, 1 cibulka, 1 lžička grilovacího koření, ½ lžičky pepře

Bobotee
50 g másla, 2 cibule, 3 rajčata, 500 g mletého masa, 1 lžička kari, 1 dl vývaru, 3 lžíce rozsekaných mandlí, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 2 dl mléka

Boeuf à la mode - hovězí pečeně na víně Boeuf à la mode - hovězí pečeně na víně
800 g hovězí kulaté plece nebo květové špičky, 1 lžička soli, ½ lžičky pepře, špetka mletého hřebíčku, ¼ lžičky tymiánu, 100 g prorostlé slaniny, 2 oloupané cibule, 1 mrkev, 100 g celeru, ½ krajíce chleba, ¼ litru červeného vína, ⅛ litru šťávy z pečeně, 2 lžíce vinného octa i[Jako obloha]: 250 g malých cibulek, 500 g mrkve

Bratislavský kapr se šunkou
600 g kapra, ¼ l pomerančového džusu, sůl, pepř, 200 g šunky, mouka, vejce a strouhanka, 80 g oleje, 40 g másla, 40 g tvrdého sýra

Bůčková bublanina
½ kg masovějšího bůčku nebo vepřového boku, 4 stroužky česneku, 1 menší cibule, sůl, pepř i[Těsto]: 1 sáček bramborákového těsta v prášku, sušený česnek, vejce, ¼ kostky kvasnic

Bůčková roláda
1½ kg libového vepřového bůčku bez kůže a kostí, sůl, kmín, několik stroužků česneku (nebo česneková pasta) i[Nádivka]: ¼ kg mletého vepřového masa, 100 g slaniny nebo uzeného bůčku, 1 párek, 3 vejce, 1 houska, trochu mléka, 2 lžíce zmrazeného hrášku s mrkví, muškátový květ, sůl, pepř

Buřty v kabátku
8 špekáčků, 8 plátků slaniny, 100 g sýra, pálivou papriku, 1 cibuli, grilovací koření, olej na potření

Cikánská pečeně s paprikovou náplní Cikánská pečeně s paprikovou náplní
800 g vepřové pečeně na roládu, sůl, pepř, 1 paprikový lusk, 2 cibule, 50 g prorostlé slaniny, 2 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu

Cikánské ražniči
½ kg mladého hovězího zadního z kýty, 3 velké cibule, 150 g slaniny, sůl, pepř, olej, hořčice, lžička pálivé papriky

Cikánský řízek Cikánský řízek
4 vepřové řízky po 150 g, 1 lžička soli, pepř, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce hladké mouky, 100 g prorostlé slaniny, 150 g cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 3 lžíce bílého vína, ⅛ litru masového vývaru, ¼ litru kysané smetany, 2 zelené papriky, 2 pálivé papriky, 100 g žampionů

Česká vepřová pečeně
1 kg vepřového masa z krkovice, plece nebo libového bůčku, sůl, 4 stroužky česneku, drcený kmín

Čevapčiči
200 g vepřového masa, 200 g hovězího masa, 200 g skopového masa, 2 větší cibule, sůl, 1 lžička mleté papriky, špetka pepře, 4 lžičky hořčice, tuk na opékání

Ďábelské roštěnky
4 roštěnky, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2-3 kapie, 4 stroužky česneku, lžička hořčice, rajčatový protlak, trocha vývaru nebo vody, worcesterová omáčka, mletá paprika, drcený černý pepř, sůl, tuk na opékání, tatarská omáčka, křen

Dančí medailonky s hříbkovým soté
800 g dančí hřebe nebo kýta, svazek čerstvých bylinek (tymián, dobromysl, kerblík), 50 ml dobré bílé víno, 100 g olej, citronová šťáva, 100 g máslo, sůl, bílý pepř i[Hříbkové soté]: 500 g čerstvé hříbky, 100 g šalotka, 50 g máslo, 100 g bílé víno, 300 g smetana, sůl

Debrecínská svíčková pečínka
1 kg svíčkové nebo roštěnce, 150 g slaniny, 2 cibule, lžíce másla, 150 g žampionů, 5 rajských jablíček (nebo konzerva rajčat loupaných), lžička sladké papriky, ½ lžičky drceného kmínu

Divoké kachny se šťavnatou nádivkou Divoké kachny se šťavnatou nádivkou
2 mladé divoké kachny po 600 g, 2 lžičky soli, pepř, 2 jablka, 2 pomeranče, 4 lžíce rozinek, 2 lžíce rumu, 2 lžíce oleje, ⅛ litru kuřecího vývaru, 1 lžíce solamylu, 1 lžička rybízového želé, 5 lžic suchého sherry

Dolma ve vinném nebo špenátovém listu po arabském způsobu
400 g mletého masa, šálek polouvařené rýže, 2 velké cibule, sůl, 1 lžička zázvoru, po špetce pepře, skořice, koriandru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce pokrájených mandlí, mladé listy vinné révy nebo špenátu, máslo, 1 konzerva rajčatového protlaku nebo 500 g rajčat a 1 lžíce listů máty peprné

Dolma z jablek "aštakarak"
8 větších jablek, 3 lžíce másla, 1 lžička cukru, 15 švestek, 2 dl vývaru, 1 lžíce bazalky nebo petrželky, sůl, mletý pepř, 1 lžíce ořechů, základní náplň, 1 lžíce rozinek do nádivky