Informace

Letní vína

Bílá vína

Bílá vína patří k nejoblíbenějším letním nápojům, což se odraží i v široké nabídce vinařství. Vedle prvotřídních zahraničních vín stojí jednoznačně za pozornost vína z domácích vinic, na nichž převažují právě bílé odrůdy.

Vysokou kvalitu českých bílých vín potvrzuje nejen vzrůstající obliba mezi konzumenty, ale i přibývající ocenění z mezinárodních soutěží.

Při konzumaci bílého vína hraje důležitou roli teplota. Podává se proto v menších sklenicích se zúženým hrdlem, v nichž nápoj zůstane déle chladný.

Náš tip

Růžová vína

Růžová vína se vyrábějí stejně jako červená z modrých hroznů, rozdílná je však doba macerace. Kontakt moštu se slupkami je několikanásobně kratší. Jejich obliba každoročeně stoupá a s ní také produkce tuzemských i zahraničních vinařů. Vedle atraktivní barvy je jejich předností svěžest a lehkost, jež podporují ovocné tóny v chuti i vůni.

Bílá vína9-12 °C
Růžová vína9-12 °C
v horkých dnech
možno podchladit
i na 7 °C
Šumivá vína5-7 °C
Červená vína14-16 °C
Jak vína vychladit?

Rosé nejlépe chutná ze sklenice ve tvaru otevřeného tulipánu.

Náš tip

Šumivá vína

Šumivá vína se uplatní nejen jako slavnostní přípitek při výjimečných příležitostech. Nápoj zlatavé barvy servírovaný ve vysoké sklenici je ideálním společníkem na letní párty i romantický večer ve dvou. Záleží jen na vás, zda sáhnete po francouzském originálu ze Champagne, slavném italském Proseccu, či některém z prvotřídních sektů z tuzemské produkce.

Šumivým vínům nejlépe sluší podlouhlé sklenice typu flétna, jejichž tvar umožní udržet nápoj vychlazený. Sklenice by se měly vždy plnit maximálně do dvou třetin, aby si nápoj teplotu déle uchoval. Úzký tvar dá současně vyniknout perlení.

Náš tip

Snoubení chutí

✅ Suchá bílá i růžová vína dobře doplní čerstvé zeleninové saláty, grilovanou zeleninu, drůbeží maso, ryb yi mořské plody. Uplatní se také ve společnosti lehkých ovocných dezertů.

✅ Stejné využití mohou mít i sekty, jež jsou navíc skvělým apertivime, který optimálně naladí chuťové buňky.

✅ Ke specialitám z grilu, zejména k hovězím a vepřovým steakům, se výtečně hodí červená vína typu barrique, jež získávají díky zrání v dubových sudech specifickou chuť a vůni.

Sdílejte s přáteli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *