Informace

Kynutý knedlík není žádná věda

Každá správná hospodyňka by si měla poradit s kynutým knedlíkem. Je totiž naprostou klasikou na svátečním stole a potěší nejednoho strávníka napříč věkem i společenským postavením. Jak se s tímto úkolem poprat, abyste z bitvy vzešli jako vítězové?

Kynuté knedlíky jsou především oblíbenu přílohou pro omáčky i pečená masa, ovšem pokud je naplníme ovocem, masem či zeleninou, mohou být také vynikajícím hlavním jídlem. Existují nekonečné varianty a každý člověk vám poradí jiný recept či fígl na zaručeně nejlepší kynutý knedlík světa. Ačkoliv si knedlíky Češi rádi přivlastňují, můžete je ochutnat napříč celou Evropou od Německých Knödel a Klösschen, přes anglické dumplings až po maďarské gombóc. Odlišují se použitými surovinami i tvarem. Typický český knedlík válcového tvaru ve světě vytlačují kulaté malé knedlíčky či nočky. Zdaleka pak neplatí, že knedlík musí být vařený, ochutnat můžete i pečené knedlíky, které ovšem vzhledem i chutí připomínají naše kynuté buchty.

Nejčastějším způsobem přípravy kynutého knedlíku je vaření v osolené vodě. Stačí vám k tomu pouze opravdu velký hrnec a dobře vypracované těsto. Při této tepelné úpravě však nejvíce hrozí, že se knedlík rozvaří nebo rozpadne. Tradičně se kynuté knedlíky připravovaly v ubrousku v páře. Podobně je možné uvařit knedlík v ubrousku ponořený do vody. Ubrousek před použitím navlhčete a vytřete máslem či olejem. Myslete také na to, že knedlík zvětší svůj objem, proto ubrousek příliš neutahujte a těsto vyválejte raději menšího rozměru. Nechcete-li se trápit s vyndáváním ubrousku nasáklého horkou vodou, upevněte konce ubrousku na vařečku. Moderní doba si žádá i nezvyklá řešení jako vaření v mikrovlnné troubě nebo mikrotenovém sáčku, který se běžně používá pro přípravu tlačenky.

S překvapením uvnitř

Pokud přemýšlíte nad tím, jakou náplň do kynutého knedlíku zvolit, vězte, že nic nezkazíte čerstvým, kompotovaným ani mraženým ovocem. Pouze jej před zabalením do těsta nechte okapat a proházejte je v hrubé mouce, aby se knedlíky nerozmočily. Jako sladkou tečku použijte posypku ze strouhaného tvarohu, máku, kakaa, strouhané hořké čokolády nebo opražené storuhanky. K tomu pořádnou čepici z moučkového cukru, přepuštěné máslo a pochoutka jako od babičky je na světě. Slaná varianta náplní není u kynutých knedlíků příliš běžná, avšak není nemožná. Jsou vynikající s mletým masem, uzeným masem, špekem a zelím.

Někdo nedá dopustit na knedlíky připravené z hrubé mouky, někdo se nebrání použití mouky polohrubé, nebo smíchání obou. Knedlíky z polohrubé mouky jsou vláčnější a nadýchanější, což nemusí všem strávníkům vyhovovat. Pokud chcete ušetřit čas nebo nemáte po ruce kvasnice, nahraďte je kypřícím práškem. Těsto sice nebude tak sametové, ale zůstane kypré. Knedlíky krájejte ještě teplé nejlépe nití, vlascem, nebo strunovým kráječem.

A co říkají babské rady?

Ty doporučují do těsta přidat lžíci sádla. Těsto se díky tomu údajně nesrazí a zůstane krásně nadýchané.

Sdílejte s přáteli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *