Rady

Kečupy a čatní

Jedná se o speciální směsi zeleniny, ovoce a koření sladkokyselé chuti. Mohou mít kusovou konzistenci (čatní) nebo jsou složky ve formě jemného protlaku (kečup). Kečupy používáme k přípravě omáček, polévek a k ochucování, dále jako příkrmy k masovým a jiným jídlům. Výroba čatní má svůj původ v Indii. Později se pak rozšířila do Anglie a dalších zemí západní Evropy. Dobrá čatní mají drobně kusovitou konzistenci a jemnou, měkkou vůni a chuť. Používají se hlavně jako doplněk k různým masitým pokrmům.

Jaké jsou vhodné suroviny

Na výrobu kečupů s úspěchem zužitkujeme suroviny, které není možno dobře zpracovat v kouscích (přezrálé a příliš měkké plody ovoce a zeleniny). Ovoce a zeleninu nejdříve rozvaříme a potom propasírujeme přes síto, čímž získáme protlak. Ten dále zahušťujeme odpařením části vody varem. Přidáním cukru, octa a koření k zahuštěnému protlaku získáme kečup. Kečupy sterilujeme mimo obal a plníme je do menších, předehřátých sklenic.

Zpracování surovin

Při výrobě čatní dosáhneme nejlepšího výsledku, když všechny suroviny jemně nakrájíme a vaříme velmi pomalu hodinu i déle. Nejprve vaříme ovoce a zeleninu, potom teprve nedlouho před ukončením varu přidáme ocet. Česnek a cibuli nikdy nepřidáváme až po ukončení varu, protože bychom nedosáhli harmonické chuti a vůně hotového výrobku. také čatní sterilujeme mimo obal a plníme do menších, předehřátých sklenic.

Ochucení kečupů a čatní

Při přípravě kečupů a čatní je velká možnost uplatnění osobního vkusu – kombinací různých přísad získáme rozdílné chuti i vůně. Základ tvoří ovoce a zelenina – jablka, angrešt, švestky, meruňky, rajčata (zralá i zelená), dýně a cukety. Přísady tvoří cibule, česnek, rozinky, feferonky, cukr, sůl, koření a ocet. Pokud chceme experimentovat, můžeme vyzkoušet různé kombinace základních surovin i přísad. Měníme hlavně množství přidaného koření tak, abychom dosáhli pikantní ostré chuti. Pamatujeme na to, že výsledná chuť kečupu se již časem nezmění, ale čatní se zdají být při výrobě ostřejší a po určité době uložení se chuť zjemní.

Sdílejte s přáteli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *