Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Nastavovaná kaše s klobásou
1 kg brambor, 150 g trhaných krupek, 1 lžíce másla, 1 stroužek česneku, 1 hrnek horkého mléka, 1 až 2 cibule, sádlo, sůl, kmín, klobásy

Nové brambory nakyselo
1 kg brambor, 80 g másla, 150 g čerstvých hub, 30 g hrubé mouky, 2 cibule, ½ bobkového listu, kmín, sůl, ½ litru kyselé smetany, 3 natvrdo vařená vejce, 1 lžíce sekaného kopru, 1 lžíce octa

Nové brambory s tvarohem a máslem
1500 g nových brambor, 250 g tvarohu, 100 g másla, sůl

Nové brambory se sýrovou omáčkou
1 kg brambor, 2 vejce uvařená natvrdo, 40 g másla, 30 g hladké mouky, ½ litru sladké smetany, 100 g tvrdého sýra, sůl, petrželová nať

Nové brambory v pikantní omáčce s vejci
1 kg brambor, 80 g slaniny, 40 g hladké mouky, 0,2 litru kyselé smetany, 400 g kysaného nebo sterilovaného zelí s nálevem, 4 vejce, 30 g másla, ½ bobkového listu, sůl

Nové brambory vařené
1 kg brambor, sůl, kmín, petrželová nať nebo pažitka, 100 g másla

Nové brambory zapékané v alobalu
800 g nových brambor, 100 g slaniny, 100 g uzeniny, 1-2 cibule, 200 g sýra (eidam, gouda), 60 g másla, sůl, pepř, 4 větší pláty alobalu, olej na vymazání alobalu

Obalované brambory
3 velké brambory se slupkou nakrájené na silné plátky, 16 lžic strouhanky, 8 lžic strouhaného parmazánu, 1½ lžičky chilli koření, 2 vejce, olej na smažení, chilli koření na posypání (lze vynechat)

Pečené brambory
1500 g syrových brambor, tuk na smažení, 3 lžíce másla, sůl, pažitka

Pečené brambory s česnekem a rozmarýnem
200 g mladých brambor, 5 stroužků česneku, větvička rozmarýnu, sůl, olivový olej

Pečené brambory s omáčkou mojo Pečené brambory s omáčkou mojo
18 malých nových brambor, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli i[Omáčka]: 2 stroužky česneku, 1 lžička kmínu, 1 lžička mleté sladké papriky, ⅓ hrnku olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce horké vody

Plněná bramborová kapsa
i[Bramborák]: 375 g strouhaných syrových brambor, 2 stroužky namačkaného česneku, ¼ lžičky pepře, ½ lžičky soli, ½ lžičky kmínu, trochu majoránky, 1 vejce, ½ dcl horkého mléka, 75 g hladké mouky, tuk na smažení i[Masová směs]: 300 g kuřecího masa, 2 cibule, 1 malý porek, ½ lžičky kari koření, sůl, pepř, kečup, olej

Pudláky - jihočeské nadívané brambory
12 velkých brambor i[Náplň] 300 g tučného mletého masa, vydlabané vnitřky brambory, 2 tavené sýry, sůl, mletý pepř, majoránka, česnek, kmín, máslo

Smažené bramborové placičky
600 g vařených brambor, 2 žloutky, 1 lžíce másla, mouka na zahuštění těsta, 100 g slaniny, 1 cibule, lžíce rozsekané petrželky, špetka soli, špetka mletého muškátu, tuk na osmažení

Ševcovský pekáček
150 g slaniny, 1 kg vařených brambor, 4 cibule, máslo, 300 g mletého masa, sůl, mletý pepř, ¼ l ksysané smetany, ½ l mléka, 6 vajec, 100 g strouhaného tvrdého sýra (originální předpis počítá ještě s 2 kousky matjesa pokrájeného na proužky, ale nemusí být)

Škubánky s mákem
1 kg brambor, sůl, 200 g hrubé mouky, mletý mák, moučkový cukr, sádlo nebo máslo na pomaštění

Zapečené brambory s majoránkou
200 g brambor, 30 g slaniny, 2 vejce, čerstvá majoránka, sůl, pepř

Zapečené brambory se špenátem
500 g brambor vařených ve slupce (z předchozího dne), 2 cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíce másla, 400 g listového špenátu, sůl, pepř, 150 g strouhaného ementálu, 100 g rozdrobeného ovčího sýra, 300 ml smetany