Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Batáty s vlašskými ořechy
800 g batátů (sladkých brambor), 100 g vlaškých ořechů, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce javorového sirupu, sůl, pepř

Bosáky
1 kg oloupaných syrových brambor, 100 g hrubé mouky, 120 g krupice, 1 vejce, 2-3 lžíce mléka nebo smetany, sůl, 60 g sádla

Bramboráčky s lečem
1 kg brambor, 1 šálek horkého mléka, 1 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, 120 g hladké mouky, sádlo nebo olej na smažení, na doplnění lečo s podušenými houbami nebo pečeným masem

Bramborák s uzeným masem
800 g brambor, 200 g uzeného masa, 200 g hladké mouky, 1 vejce, 1 dl mléka, 2 stroužky česneku, majoránka, mletý pepř, sůl, sádlo nebo olej na opékání

Bramborové krokety
800 g brambor, 2 žloutky, 2 lžíce másla, ½ šálku strouhanky, špetka muškátového květu, sůl i[Na obalení]: 2 vejce, šálek prosáté strouhanky, tuk na smažení

Bramborové placky se zelným salátem
1 kg vařených brambor, 5-6 polévkových lžic hrubé mouky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 300 g uzeniny (párek, uzené maso, klobása), sůl, majoránka, pepř, kmín, 500 g kysaného zelí, 1 menší cibule, 1 větší jablko, olivový olej

Bramborové šišky s povidly a osmaženou strouhankou
800 g brambor, 200 g hrubé mouky, 100 g másla, 2-3 lžíce moučkového cukru, 1-2 žloutky, 8 lžic strouhanky, 200 g povide l, sůl

Bramborové špízy se šunkou
12 středně velkých brambor, 125 g cibule, po 150 g červených a žlutých paprik, 6 tenkých plátků šunky, 4 lžíce omáčky pesto (běžně k dostání v hypermarketech nebo supermarketech v koutku italské kuchyně), 80 g oleje

Bramborové taštičky na dva způsoby
bramborové těsto v prášku nebo 600 g brambor vařených ve slupce, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli i[Sladká náplň] ½ sklenice švestkových povide l, strouhanka, cukr i[Slaná náplň] 200 g měkkého salámu, 1 cibulka, 2 vejce

Bramborový guláš z mletého masa
2 cibule, 100 g uzeného bůčku, 200 g mletého masa, 8 brambor, špetka kmínu, majoránky, pálivé papriky, 1 lžíce sladké papriky, sůl, 1 dl kysaného mléka, 1 lžíce mouka

Bramborový nákyp s masem
1 kg brambor, 2 vejce, 2 dl mléka, máslo, strouhanka, 300 g mletého masa, šů l, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 1 cibule, petrželka, 2 vejce vařená natvrdo

Bramborový šašlik s rajčatovou omáčkou
16 malých brambor vařených ve šlupce, 1 cuketa, 6 cibulí, 2 papriky, sůl, hrubě mletý barevný pepř, mletá paprika, ½ lžičky tymiánu, 6 lžic olivového oleje, 1 stroužek česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 konzerva krájených rajčat (400 g), 125 ml červeného vína, 1 lžíce cukru, kopr na ozdobu

Bramborový třenec s mletým masem
1 kg vařených brambor, sůl, 200 g hrubé mouky, 100 g sádla, 200 g mletého masa, cibule, kmín, mletý pepř, pažitka

Brambory plněné zeleninou a sýrem
8 velkých brambor uvařených ve slupce, 1 cuketa, 1 lilek, 400 g rajčat (konzervovaných), stroužek česneku, 1 lžička provensálských bylinek, sůl, pepř, 100 g eidamu, 16 čerstvých oliv

Brambory po římsku
600 g brambor, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 300 g mletého masa, sůl, 300 g rajčat, 1 lžíce petrželky, 1 lžíce bazalky, špetka rozmarýnu, mletý pepř

Brambory zapečené s uzeným kuřetem
750 g brambor, ⅓ uzeného kuřete, 150 g nakládané zeleniny (okurek, kapií, cibulek a feferonek), kousek pórku, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 dl smetany, 1 vejce, oregano, sůl

Brambory zapékané s houbami a sýrem
800 g brambor, 300 g žampiónů, 80 g másla, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, sůl, mletý pepř, olej na vymaštění zapékací mísy

Francouzské brambory
1 kg brambor vařených ve slupce, 250 g měkkého salámu (nebo zbytek vařeného uzeného masa), 3 vejce uvařená natvrdo, 1 větší cibule, sůl, kmín, pepř, sádlo na vymaštění pekáčku, 1 hrnek mléka, 2 až 3 vejce, olej

Hranolky z batátů s kari majonézou
800 g batátů (sladkých brambor), 100 g majonézy, 2 lžíce kari koření, sůl, olej na smažení

Indické brambory
450 g krájených brambor se slupkou, 150 ml zeleninového vývaru, 700 g sekaného špenátu, 1 sekaná chilli paprička, 1 nakrájená cibule, 2 lisované stroužky česneku, 4 lžíce bílého jogurtu, sůl, ½ lžičky semen koriandru, 1 lžička římského kmínu, 4 lžíce rostlinného oleje, 2 lžičky kardamomu, stouhaný čerstvý zázvor (špalíček cca 1 cm)

Jihočeská lepenice
1 kg brambor, 1 šálek horkého mléka, sůl, drcený kmín, 4 lžíce sádla, 2 cibule, 500 g kysaného zelí, cukr

Karamelizované nové brambory
700 g malých brambor se slupkou, 4 lžíce hnědého cukru, 6 lžic másla, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíce sekané petrželky, sůl, pepř, hoblinky pomerančové kůry na ozdobu

Krkonošský toč
1 kg syrových brambor, 5 dl mléka, 8 lžic škvarků, 3 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, sůl, 6-8 lžic strouhanky, 60 g sádla

Lepenice
1 kg brambor, sůl, kmín, 30 g sádla, 1 cibule, 250 g kysaného zelí, 100 g slaniny nebo škvarků nebo 300 g vepřového bůčku

Lyonské brambory
1 kg brambor, 100 g másla, sůl, 1 větší cibule, mletý pepř, petrželka